Cercetasia in filatelie


Prezenta cercetasiei noastre in filatelie trebuie sa constituie un real motiv de mandrie. Detinem o premiera mondiala la nivelul jamboreelor!
Cu prilejul Jamboreei de la Sibiu (1932) s-a tiparit o serie de marci postale comemorative care se constituie in prima emisiune filatelica asociata unui astfel de eveniment. (1)
Era cu un an inainte ca Ungaria sa lanseze o emisiune pentru Jamboreea internationala din 1933.

Romania interbelica este considerata ca fiind tara cu cea mai buna reprezentare filatelica pe tematica cercetaseasca. (2)
Succesul acestor emisiuni a avut doua explicatii:
1. la fel ca si in alte tari, seriile emise au avut un caracter semi-postal, in sensul ca o parte din banii incasati din vanzare se intorcea catre cercetasie
2. in mod special, trebuie luata in considerare implicarea personala in cercetasie a regelui Carol al II-lea, el insusi un mare pasionat si colectionar.

Dupa emisiunea tiparita in anul 1931, cu ocazia Expozitiei Cercetasesti (x5),

[foto 1]

au urmat seriile lansate cu ocazia jamboreelor:
Sibiu (1932) (x6),

[foto 2]

Mamaia (x6) (seria Sibiu supra-imprimata),

[foto 3]

si Brasov (x3)

[foto 4]

Seria jamboreei de la Mamaia este celebra datorita existentei unui numar extrem de redus de exemplare la care imprimarea a fost facuta invers. [foto 5]
Conform unor surse, aceste raritati, au facut parte din colectia de timbre a regelui Carol al II-lea, plecat in exil in anul 1940.

In 1935 s-a emis o serie (x5) prin care se marca includerea cercetasiei in Oficiul de Educatie al Tineretului Roman (OETR) (realizata cu un an in urma).

[foto 6]

Apar pentru prima data si imagini de strajeri, alaturarea celor doua uniforme producand confuzie. Intr-o revista americana interbelica, uniforma strajerului este identificata in mod eronat ca fiind a unui cercetas marinar. (3)

La 24 ianuarie 1937, se desfiinteaza OETR-ul (implicit Cercetasia) si se reorganizeaza “Straja Tarii”. In anumite clasificari, seriile aparute intre anii 1937 si 1940 (sporturi, monumente, voievozi etc.) sunt considerate la modul fortat ca fiind cercetasesti.

Ar mai trebui mentionate timbrele fiscale interbelice cu tematica cercetaseasca (3 valori: 1, 2 si 5 lei)
[foto 7]

si emisiunile de carti postale cercetasesti auto francate.


[foto 8, 9]

Am lasat la urma o referinta cu care, cronologic, ar fi trebuit sa incep.
In mai multe numere din prima editie a Revistei Cercetasul (anii 1915-1916) apare anuntul de mai jos.

[foto 10]

Din pacate nu am gasit nici un indiciu in legatura cu ce ar fi putut reprezenta aceste "timbre cercetasesti", editate in acei ani. Sper ca la un moment dat sa pot reveni cu precizari. Daca cineva are informatii, este binevenit sa le impartaseasca!


Alin DimancescuUpdate (07.04.2011):
Prin amabilitatea domnului Iulian Lipovanu, un entuziast colectionar si consultant al site-ului nostru, am aflat ca "timbrele cercetasesti" mentionate in revistele Cercetasul (1915-1916) au fost editate in anul 1914 si sunt de fapt viniete, fara o valoare postala. Rolul lor era de a raspandi ideea cercetasiei prin expeditiile postale, dar si de a aduce venituri asociatiei, prin comercializare. Cronologic, le putem considera precursoarelor seriilor cu tematica cercetaseasca ce vor veni abia in perioada interbelica. Ii multumim domnului dr. Adrian Popovici, care ne-a pus la dispozitie imaginea a 3 exemplare din seria respectiva.

[foto 11]


Update (26.06.2013):
Viniete cercetasesti au fost editate si in perioada interbelica. Domnul dr. Adrian Popovici ne-a trimis fotografia unei viniete reprezentand o festivitate cercetaseasca langa o troita (vezi si tema troitei in cercetasie).

[foto 12]


surse:
1 - W. Arthur McKinney, Scouts on Stamps, Boy’s Life, Nov 1959
2 - W. Arthur McKinney, Scouts on Stamps, Boy’s Life, Aug 1958
3 - Franklin R. Bruns, Stamps, Boy’s Life, Feb 1938

foto:
-colectia Dimancescu (1, 2, 3, 4, 6, 7)
-Douglas J. Uzakewicz, The Romanian 1934 Scout Set, SOSSI Journal (5)
-Free franking, Romania, SOSSI Journal (8, 9)
-revista Cercetasul, nr. 14-15, august-septembrie 1915 (10)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)