Cea mai completa personalitate a cercetasiei noastre - prof. Alexandru Daia - a fost evocata la expozitia nationala "100 de ani de cercetasie in Romania", desfasurata la Muzeul Militar National intre 18 mai si 16 iunie 2013.
Prin amabilitatea domnului comandant Nicu Anusca au fost prezentate trei piese deosebit de valoroase din colectia Alexandru Daia:
-portret realizat de arh. Sandu Stupcanu, 1981
-schita placa comemorativa, 1977 (cu dedicatie pe verso, autor fost cercetas)
-ilustratie acuarela, 1988
Prezent si in fotografia care a dat afisul evenimentului (randul 2, stanga), fostul comandant al cohortei III Bucuresti din perioada interbelica (vezi si A.D. in secvente video de arhiva de la Jamboreea de la Sibiu - 1932) ramane in memoria cercetasiei noastre si ca autor al celei mai frumoase cronici a epopeii cercetasesti din primul razboi mondial, prin jurnalul autobiografic "Eroi la 16 ani", publicat in anul 1981.
I-au adus un salut simbolic, trecand pragul expozitiei, cativa comandanti seniori care i-au fost alaturi la reinfiintarea cercetasiei (1990) sau mai departe, in prim planul cercetasiei traditionale: Nicu Anusca, Virgil Pusca, Corneliu Lungu, Cornel Petrovici, Safta Ileana Enescu, Felicia Rosianu, Carmen Sebe si Manuela Georgescu.
Organizatorii au primit un mesaj de felicitare din partea celor de mai sus, gest intors printr-o nota de multumire adresata domnului Nicu Anusca, care a mai participat cu piese din colectia Nicu Decusara si cea personala, fiind si ghid voluntar in una din zile.
Alin Dimancescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu