Desfasurat pe 14 august, Targul de educație non-formala din cadrul RoJAM a reunit 20 de organizatii, fundatii si asociatii din tara.
Unul din atelierele TEN a fost cel de Istoria Cercetasiei.
Unul din atelierele TEN a fost cel de Istoria Cercetasiei.
Pe parcursul intregii zile, intr-un colt de cort care s-a dorit a fi cel mai intunecos (sic!) si pe durata unei prezentari multimedia de 20 minute/serie, participantii au putut sa faca o incursiune printre reperele cercetasiei romanesti din perioada 1913-1937.
Reactiile participantilor au fost dintre cele mai diverse.
- cercetasi din Deva: De ce nu avem un muzeu al cercetasiei in Romania? (avem totusi un stand al cercetasiei)
- cercetasi din Ramnicu Valcea: De ce nu se pomeneste nimic despre cercetasie in manualele scolare?
- un grup de cercetasi catolici: Cum au putut niste elevi de liceu, fara ajutorul adultilor sa se organizeze in primele patrule de cercetasi (1913)?
- J.V. - comandant, reprezentant al Germaniei si colectionar: Chiar a avut Romania o premiera mondiala prin lansarea unei emisiuni filatelice asociata unei Jamboree (Sibiu, 1932)?
- doi comandanti francezi (in discutiile de dupa prezentari): Este extraordinar ca primii cercetasi romani au primit incurajarile capitanului Royet, initiatorul cercetasiei din Franta!
- un tanar cercetas din Bucuresti, in contextul in care s-a vorbit ca primii cercetasi (1913) erau entuziasmati de literatura de aventuri si de romanele lui Jules Verne (in special): Doi ani de vacanta??? Cine este Jules Verne, nu figureaza in programa scolara! :-)
- altcineva: Poza cu Baden Powell si comandantii romani chiar este autentica?
- pentru ca este parte din istoria Romaniei; pentru ca avem datoria sa cinstim sacrificiile facute de cercetasi in razboiul pentru intregirea neamului romanesc (1916-1918)
- pentru ca trebuie sa intelegem rolul de scoala de caractere pe cercetasia care l-a avut in anii in care a activat
- pentru ca ne tragem radacinile din principiile enuntate de Baden-Powell, dar si din onoarea si devotamentul unor generatii de comandanti (militari, profesori) si oameni de cultura care au sprijinit miscarea de-a lungul anilor
- pentru ca realizam ca miscarea cercetaseasca in Romania a inceput cu aproape 100 de ani in urma
- pentru ca prezentul si viitorul au mult mai multa relevanta daca stim de unde venim!
[RoJam, 14 august 2011]
Alin Dimancescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu