A fost un eveniment de exceptie, un act de educatie si cultura, pentru care Muzeul Militar National merita toate felicitarile! Aprecieri deosebite asociatiilor si grupurilor de traditie militara!
Pozele inserate mai jos vorbesc de la sine despre "desfasurarea de forte" de pe parcursul celor doua zile.
La standul ONCR copii si parinti au cerut informatii despre organizatie si despre conditiile de inscriere. Au participat la eveniment grupuri organizate de cercetasi (lupisori, temerari si exploratori) si leaderi din Bucuresti (Cl Dimancescu-organizatori, Cl Baden-Powell, Cl Aurel Vlaicu) si Ramnicu Valcea (Cl Mircea cel Batran).
---
Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936) si armata romana sunt uniti printr-o traditie istorica. Cadre din armata au contribuit la infiintarea si la conducerea organizatiei intre anii 1913-1937. Intre anii 1916-1919 miscarea cercetaseasca este integrata in efortul de razboi al Romaniei prin Corpul Cercetasilor de razboi. Cercetasii sunt prezenti si in prima linie, dar in mod special in serviciile auxiliare din spatele liniilor, ca sanitari, brancardieri, curieri, telefonisti, telegrafisti, factori postali, paznici etc. generand indirect un surplus pretios de soldati combatanti.
Pe 7 si 8 mai 2011, cercetasii din ONCR participa cu un stand de prezentare materiale si cu un punct de informare la Zilele Muzeului Militar National, eveniment al carui program detaliat poate fi urmarit mai jos.
In sectorul Primului Razboi Mondial (corpul central) poate fi vizitat si standul de cercetasie, unde sunt prezentate obiecte din Colectia Muzeului Militar National.
Alin Dimancescu
OSTASUL IN CELE DOUA RAZBOAIE MONDIALE
Zilele Muzeului Militar National
7-8 mai 2011
In perioada 7-8 mai 2011, intre orele 10.00-14.00, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” organizeaza cea de-a XI-a editie a evenimentului devenit deja traditional, intitulat “ Zilele Muzeului Militar National”, la care va invitam sa participati. Tema aleasa de noi, pentru anul 2011, este “OSTAŞUL IN CELE DOUA RAZBOAIE MONDIALE” si va propune sa retraiti, in curtea muzeului, aspecte interesante din cele doua conflagratii mondiale.
Ca in fiecare an, ne vor fi alaturi, prietenii nostri din grupurile de reconstituire istorica: Asociatia “Datina Strabuna” (Oradea) care va reconstitui un post de prim ajutor cu infirmiere in uniforma de epoca si voluntari ardeleni din Regimentul 3 “Avram Iancu”, din perioada Primului Razboi Mondial;
-Asociaţia “Traditia Militara” (Bucuresti) va surprinde publicul prin prezentarea unor uniforme de infanterie, vanatori de munte si garda regala din al Doilea Război, demonstraţii de exercitii tactice si manuire de arme conform regulamentelor militare ale vremii, reconstituirea unei batalii contra trupelor germane;
-Asociatia “6 Dorobanti” (Bucuresti), in uniforme de infanterie, escorta regala si copii de trupa, va reconstitui un campament de la 1917, in cadrul astfel amenajat prezentand armamentul din dotare, demonstratii de instructie de front, prepararea “ratiei de hrana”;
-Societatea “Traditsia” (Bulgaria) va prezenta uniforme ale armatei bulgare din Primul Razboi Balcanic (1912-1913) si din Primul Razboi Mondial (1915-1918), demonstratii de tragere cu munitie de manevra;
-Asociatia Nationala a Colecţionarilor de Arme (A.N.C.A.), din Ploiesti, prezinta demonstratii de tragere cu un tun de munte si cu un mortier de transee german (tip Lanz) din Primului Razboi Mondial;
-Grupul “Deutsche Freikorps” aduce in atentia publicului uniforme si manuiri de arma conform regulamentelor militare germane din timpul celui de- al Doilea Razboi Mondial;
Alaturi de grupurile de reconstituire istorica isi va aduce contributia la desfasurarea acestei manifestari Muzeul Transmisiunilor Centrului 48 Comunicatii si Informatică – Filiala a M. M.N. prin amenajarea unui punct de transmisiuni militare utilizat în Primul Razboi Mondial, prezentand publicului si aparatura de transmisiuni specifice celor două conflagratii mondiale;
un stand tematic “Cultul Eroilor” in cadrul caruia va fi amenajata o fotoexpozitie si se va desfasura un concurs scolar cu premii. In anumite puncte din curtea muzeului publicul va putea vedea o serie de afise din epoca celor doua razboaie mondiale aflate in patrimoniul institutiei noastre.
Cei interesati vor putea descoperi in curtea muzeului standuri ale colectionarilor de militaria, lucrari interesante aparute sub egida Editurii Militare,
iar cei pasionati de tehnica militara vor putea admira o motocicletă ZUNDAPP, utilizata de armata germana dar si romana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, restaurata partial, aflata in patrimoniul muzeului si considerata o adevarata “bijuterie” de catre cunoscatori.
Pe parcursul celor doua zile, vor mai avea loc ceremonii omagiale de depuneri de coroane de flori la monumentele ridicate in memoria generalului I. Em. Florescu si a ostasilor din Regimentul 21 Infanterie “Ilfov”, aflate in incinta muzeului.
Nu in ultimul rand, gratie Serviciului Muzicilor Militare, publicul va fi delectat cu muzica militara si de promenada specifica epocilor evocate.
Bucataria de campanie, amenajata in aer liber, va oferi gratuit publicului vizitator traditionala fasole la cazan, aceasta activitate fiind sustinuta financiar de unul dintre sponsorii fideli ai muzeului.
Va aşteptam sa ne treceti pragul si sa traiti alaturi de noi momente interesante din epoci de mult apuse.
(sursa foto: Muzeul Militar National)
O întrebare de la un cercetaș din Pașcani. Pe data de 9 mai a fost sfințită la Roman o troiță, despre care primarul municipiului Roman declara ca a fost găsită aruncata într-un colt de cimitir pe care sta scris: In amintirea cercetașilor căzuți la datorie în rasboiul din 1916-1918. Știți cumva despre activitățile cercetașilor de atunci in zona Romanului?
RăspundețiȘtergererecomand cu caldura cartea "Eroi la 16 ani" a lui Alexandru Daia; este vorba de faptele de eroism ale cercetasilor organizati in "corpul cercetasilor de razboi" in cadrul retragerii din Moldova; in carte sunt foarte multe referiri la orasul Roman (spitalul Elisabeta Doamna etc.)
RăspundețiȘtergereNe puteti spune unde am putea gasi aceasta carte?
RăspundețiȘtergereCartea se poate gasi in anticariate sau online (ex: http://www.okazii.ro/cautare/eroi+16+ani.html)
RăspundețiȘtergere