La Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, vineri, 29 martie 2024, la ora 12.00, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a oficiat slujba de reînhumare a Principelui Regent Nicolae al României și a soției sale, Ioana. Apoi, în Pridvorul Noii Catedrale, Principele Regent și soția sa au fost înmormântați alături de Regele Carol al II-lea.
(Repatrierea Principelui Regent Nicolae, casamajestatiisale.ro)
(Repatrierea Principelui Regent Nicolae, casamajestatiisale.ro)
Principele Nicolae al României s-a nascut pe 5/18 august 1903, la Castelul Pelisor, Sinaia, Prahova, a fost cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchi al Regelui Mihai I al României.
In anul 1914 principele Nicolae a devenit cercetas, fiind considerat unul din simbolurile prin care Casa Regala a Romaniei a contribuit la dezvoltarea cercetasiei in Romania.
In anul 1929, Primcipele Nicolae a fost ales Comandant al Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei. Dupa Congresul general al Cercetasilor (Arenele Romane, Bucuresti, 23-27 Aprilie 1930), in urma unui raport detaliat despre participarea Romaniei cu o delegatie la a 3-a jamboreea internationala de la Birkenhead/Marea Britanie (1929), Principele Nicolae hotaresta ca in Romania sa se organizeze Jamboree Nationale. Acestea se vor organiza din 2 in 2 ani: Piatra Neamt (1930), Sibiu (1932), Mamaia (1934), Brasov (1936).
A.S.R. Principele Nicolae, ofcialitatea si drapelele
(Congresul general al Cercetasilor, Cercetasul nr.3 - mai 1930, cercetasia.ro)
(Congresul general al Cercetasilor, Cercetasul nr.3 - mai 1930, cercetasia.ro)
A.S.R. Principele Nicolae, asistand la solemnitatea deschiderii jamboreei, Mamaia, 1934
A.S. Regala Principele Nicolae sadind primul pom
(Cercetasii la sadirea pomilor, Cercetasul, aprilie 1936, cercetasia.ro)
Principele Nicolae a jucat un rol politic activ între anii 1927 – 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență care conducea țara în numele Regelui minor Mihai I.
A murit la vârsta de 74 de ani, la 8 iulie 1978, la Madrid, după patru decenii de exil și a fost înmormântat la Lausanne, în suburbia Prilly, alături de prima soție. (wikipedia.ro)
Nihil Sine Deo!
Alin Dimancescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu