A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)

A doua jamboree nationala s-a desfasurat intre 5 si 30 iulie 1932.
Pregatirea evenimentului a fost coordonata de la sediul Comandamentului Marii Legiuni (Bucuresti, strada Haga nr.3). Conducerea jamboreei a fost asigurata de un comisar general, in persoana lt-col. Ulisse Samboteanu, directorul Cercetasiei, ajutat de un comitet de comandanti.


Jamboreea s-a desfasurat pe un platou din Dumbrava Sibiului, din pacate astazi nesemnalizat de nici o placa comemorativa (posibile locatii: o parte din amplasamentul actual al Muzeului Astra sau Valea Aurie - cel mai probabil).


Dupa montarea corturilor si efectuarea lucrarilor de amenajare/delimitare, fiecare cohorta a cautat sa se diferentieze printr-un aranjament original (portaluri realizate din trunchiuri de lemn cioplite, inscriptii trasate cu crengi, cetina, muschi si pietris) si prin sugestii de elemente locale (elemente specifice, butaforii etc.).


[foto: urarea cercetaseasca “Sanatate” si steagul tricolor
incadrate de inscriptiile “Traiasca Romania Mare”, “Vivat!”]

[foto: Cohorta “Grivita” din Ploiesti, in dreapta portalului este amplasata
o macheta economica (vezi sonde in miniatura) a judetului Prahova]


[foto: butaforia Bricului Mircea realizata de cercetasii marinari
ai Cohortei “Ovidiu” din Constanta]
[foto: portalul de la intrare, realizat din lemn de mesteacan si cortul cu o panza de pe terenul central al Cohortei “Surul” Racovita Olt]foto: portalul Cohortei I Galben “Mircea cel Mare” din Bucuresti, realizat in forma de arc de triumf. Sub arcada de intrare sunt adaptate cuvintele Domnului: Lasati copii sa vina la noi ("la mine" - in original). 
Imediat dupa intrare este reprodusa stema cu pajura cercetaseasca]

Au participat 2500 de cercetasi si comandanti, membri ai Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei, cat si reprezentanti ai organizatiilor din strainatate.
Lord Baden-Powell a transmis salutul sau celor prezenti, fiind reprezentat de catre sir Hubert S. Martin, Directorul Biroului International al Cercetasiei.[foto document: sir Hubert S. Martin (1) impreuna cu lt.col. Ulisse
Samboteanu (2) incadrati de comandanti si cercetasi, romani si straini;
comandant polonez (3), prof. Constantin Nedelcu (4)]
[foto: salutul comandantilor cercetasi din Polonia (stanga);
comandant francez langa cort (mijloc si dreapta)]

Pe perioada jamboreei s-a inaugurat un curs pentru comandanti, tinut de prof. Mihail Iacob, cpt. Ioan Dimancescu si cpt. Marin I. Georgescu. Au luat parte majoritatea comandantilor veniti in Dumbrava Sibiului. (1)

[foto: prof. A. Goia si cpt. I. Dimancescu (in
centru) impreuna cu alti doi comandanti]

Activitatile cercetasesti au inclus campare, excursii, concursuri, sezatori si festivitati.

[foto: desfasurare concursuri si festivitate de premiere cu lt.col. Ulisse Samboteanu, gen. I.Manolescu – ajutorul Comandantului Marei Legiuni si cpt. Ioan Dimancescu in juriu]


Pe data de 24 iulie, jamboreea a fost onorata de prezenta M.S. Regele Carol al II-lea si a Marelui Voievod de Alba Iulia.
Masina comisariatului a fost asigurata de catre profesorul Aurel Florian (comandantul cohortei Surul si ajutorul secretarului general al jamboreei). (2)
[in foto alaturi de lt.col. Ulisse Samboteanu, lt. Victor Gutulescu - viitorul atasat militar al Romaniei la Tokyo in guvernarea Antonescu - si cpt. Ioan Dimancescu]
In excursii, cercetasii au facut cunostiinta cu oamenii si traditiile din zona.Cu prilejul Jamboreei de la Sibiu s-a lansat o serie comemorativa de 6 marci postale. Aceasta emisiune se constituie intr-o premiera mondiala la nivelul jamboreelor (internationale sau nationale). (3)


Tot cu aceasta ocazie se pune in circulatie un ecuson al jamboreei in completarea celorlalte elemente: insigna si insigna de baston.

 


Alin Dimancescuciteste si:


surse:
1 - cpt. Marin I. Georgescu, Note culese de la Jamboreea de la Sibiu, Cercetasul nr. 29, septembrie 1932, pag. 2-9
2 - cpt. Marin I. Georgescu, Note culese de la Jamboreea de la Sibiu, Cercetasul nr. 30-31, octombrie-noiembrie 1932, pag. 3-15
3 - W. Arthur McKinney, Scouts on Stamps, Boy’s Life, noiembrie 1959

foto: colectia Dimancescu

video: Arhiva Nationala de Filme (ANF)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)