A 3-a Jamboree Internationala. Participarea Romaniei

A 3-a jamboree internationala (Arrowe Park, Birkenhead, Marea Britanie, 29 iulie-12 august 1929) a reprezentat a 21-a aniversare (“majoratul”) a miscarii cercetasesti si a aparitiei primei carti despre cercatasie (Scouting for Boys).
A fost prima jamboree internationala care a avut o tema: Coming of Age.
Au participat 50,000 de cercetasi din 35 de tari. S-a apreciat ca au fost prezenti si 300,000 de vizitatori. A 3-a jamboree internationala este considerata cea mai mare manifestare din istoria cercetasiei.

Lord Baden-Powell a primit de la regele George al V-lea titlul onorific de Baron Baden-Powell of Gilwell. Gilwell Park era considerat cel mai important centru de instructie pentru cercetasi si comandanti, rolul sau in titulatura nobiliara a lui B-P fiind unul pur simbolic. De-a lungul timpului Baden-Powell nu l-a folosit ca resedinta, ci numai pentru campare, cursuri si intruniri, proprietarul domeniului fiind Boy Scout Association in urma unei donatii din anul 1919 (3).

Pe durata jamboreei, intre 7 si 9 august s-au desfasurat si lucrarile celei de a 5-a Conferinte Internationale a Cercetasiei.


Mai jos avem o relatare din presa vremii despre participarea Romaniei la aceasta manifestare. Trebuie scuzat autorul, care confunda denumirea de Jamboree cu un ipotetic tinut exotic din Anglia :-)

In bogatul tinut Jamboree din Anglia, in mijlocul unei naturi luxuriante, s’au sarbatorit intre 30 Iulie si 22 August crt., 21 de ani de la infiintarea cercetasiei.
“Boy-Scouts"-ii Angliei, au dat primul semnal pentru desteptarea tineretului, sub conducerea lordului Robert Baden Powell.
Pe langa rolul educativ pe care-l are cercetasia, - regenerand trupurile tinere inobiland sufletele, intrucat ea se practica numai in aer liber, - a adus mari si insemnate servicii tuturor statelor care au inteles sa dea acestei institutiuni adevarata insemnatate, pe care o are. Sunt, inca, recente, in mintile tuturor, sacrificiile făcute de cercetasi in decursul razboiului, - cand au luptat vitejeste cot la cot cu soldatii pe toate fronturile sau au indeplinit functiuni civile si militare, ajutand prin aceasta statele combatante in operaţiunile lor, - iar in timpul marilor greve din occident, cercetasii au fost aceia cari au asigurat circulatia si functionarea fabricilor si uzinelor de prima necesitate.


La Jamboree s'au adunat anul acesta peste 50 mii de cercetasi din intreaga lume, participand si detegatiuni din China, Japonia şi Havay - si adunarea a fost onorata
de vizitele membrilor familiei regale engleze, precum si a multor ministri.
Printre putinele tari care n'au trimis delegatiuni de cercetasi la aceasta Olimpiada, se numara si Romania, care a trimis numai o delegatiune de comandanti ai cercetasiei noastre.


Fotografia de mai sus reprezinta pe lordul Robert Baden Powell intemeietorul cercetasiei si seful suprem al cercetasilor din lumea intreaga, in mijlocul delegatiei trimise sa reprezinte Romania.

In randul intai dela dreapta spre stanga sunt: Locot.-colonel Ulisse Samboteanu, directorul cercetasiei si seful delegatiei, lordul Baden Powell, d-l profesor Const. Nedelcu, atasat pe langa delegatia oficiala.
In randul al douilea, dela dreapta spre stanga: Capitan Ioan Dimancescu, comandantul cohortei 1 Bucuresti; d-l profesor Goia, comandantul cohortei Cluj si d-l Alex. Daia, comandantul cohortei III Bucuresti, - toţi membrii oficiali ai delegaţiei.
(4)
La Congresul general al Cercetasilor (Arenele Romane, Bucuresti, 23-27 Aprilie 1930), lt. col. Ulisse Samboteanu a prezentat un raport detaliat in legatura cu participarea Romaniei alaturi de alte 42 de tari la congresul de la Birkenhead, in Anglia (5).

Congresul prefateaza hotararea Principelui Nicolae, comandantul Marei Legiuni, de a se organiza jamboree nationale din doi in doi ani, prima dintre ele peste numai cateva luni (Piatra Neamt, 5-25 august) (6).

Alin Dimancescu


citeste si:


surse:
1 - 3rd World Scout Jamboree, wikipedia
2 - World Jamborees, ScoutBaseUK
3 - Gilwell Park, wikipedia
4 - Olimpiada Cercetaseasca, Realitatea Ilustrata, 31 august 1929
5 - Congresul general al Cercetasilor, Cercetasul nr.3 - mai 1930, pag.8
6 - Prima Jamboree Nationala a Cercetasiei Romane, Cercetasul nr.6 - august-septembrie 1930, pag.1

logo: World Organization of the Scout Movement, wikipedia
foto si invitatii: Povestea unui cercetas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)