Cercetasii la parada de 10 Mai

Data de 10 Mai marcheaza juramantul principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen catre tara in anul 1866, ceremonia de incoronare a acestuia ca regele Carol I in anul 1881, dar si declaratia de independenta a Romaniei fata de Imperiul Otoman (1877).

Pana la abdicarea fortata a Regelui Mihai din 1947, ziua de 10 Mai - Ziua Regelui a fost sarbatoarea noastra nationala.

Incepand cu anul 1915 si pana in anul 1936 cercetasii au fost nelipsiti de la paradele militare care s-au tinut pe 10 Mai.


Destinul cercetasiei in Romania a fost influentat decisiv de-a lungul anilor de catre institutia regala.

In vara lui 1914 colonelul Grigore Berindei a fost primit de catre regele Carol I intr-o audienta la care a fost de fata si principele Ferdinand. S-a prezentat situatia miscarii cercetasesti, care incepuse sa se organizeze. In contextul izbucnirii primului razboi mondial, regele a oferit tot sprijinul cercetasilor. La 18 aprilie 1915, Asociatia “Cercetasii Romaniei” avea sa fie recunoscuta de catre Corpurile Legiuitoare ca "persoana morala si juridica”.
Chiar din anul 1914, principii regali Carol si Nicolae se implica activ in viata cercetasiei. Incepand cu anul 1929, principele Nicolae devine comandant al Marei Legiuni a cercetasilor. (1)

Regele Carol al II-lea sustine dezvoltarea cercetasiei, dar tot el este cel care va infiinta Straja Tarii. Prin reorganizarea acesteia din 24 ianuarie 1937, Strajeria devine singura organizatie nationala (avand si caracter obligatoriu) pentru copii/tineret (7-18 ani), consfiintind astfel sfarsitul cercetasiei.


Alin Dimancescu  • pregatiri pentru defilarea cercetasilor in anul 1915:

Duminica 10 Maiu
Vin cu totii 55 de cercetasi care sunt asezati de mine in felul urmator:
1 tobosar in frunte
6 muzicanti
6 biciclisti
6 biciclisti
1 sef de grupa
6 cercetasi
6 cercetasi
1 sef de grupa
6 cercetasi
6 cercetasi
6 cercetasi
2 sanitari cu cainii
2 calareti

Dl. Raileanu da ordin ca pana la 9½ sa fac cu cercetasii marsul de defilare si darea onorului. La 9½ plec cu toti asezati in ordine acasa la dl. Raileanu unde trebuie sa luam steagul. Ajunsi la dansul facem ocolirea la stanga ramanand in linie. Patrula steagului merge de ia steagul. Cercetasii la comanda dau onorul si apoi plecam la liceu. Asez in linie cercetasii si asteptam pe dl. Raileanu. Dau onorul, ma duc sa dau raportul si apoi plecam sa ne asezam pe Bd. Scoalelor. Suntem trecuti in revista si apoi plecam de aici spre a ne aseza la randul nostru la defilare. Noi defilam dupa scoli, inaintea trupelor. Defilarea a iesit destul de bine, starnind multa admiratie in randul privitorilor. Asistam apoi la toata defilare si la 12½ ne imprastiem in liniste.
I.D. Dimancescu

Seara, retragerea cu torte e facuta de trupele din garnizoana.

fragment din Jurnal de Cercetas


surse:
1 - Valeriu Tebeica, Istoricul Cercetasiei, Cercetasul nr.2, 1930
foto:
Ilustratiunea Romana, 16 mai 1934

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)