Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului


Maine se implineste o luna de la festivitatea de inchidere a RoJAM (Saliste/Sibiu, 11-21 august 2011).

Ultima jamboree interbelica a fost la Brasov (august, 1936). Pentru cei care nu stiu, Sibiul a gazduit in iulie 1932 a doua jamboree nationala. Mai precis, evenimentul s-a desfasurat pe un platou din Dumbrava Sibiului.

Chiar in ziua de deschidere a RoJAM (11 august) am vizitat Dumbrava, in cautarea vechiului amplasament. Aveam cu mine cateva poze din 1932.
Pe Calea Dumbravii am parcat masina langa linia de tramvai cu ecartament redus (tramvaiul nu mai circula decat ocazional de la inceputul acestui an) si am vizitat Muzeul ASTRA, intrand dinspre lacul Dumbrava Zoo. Stiam ca la jamboreea din 1932, pe Lacul Dumbrava s-au desfasurat probe de canotaj si banuiam ca locul unde se desfasurasera corturile nu putea fi departe.


Vizualizare hartă mărită

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA s-a deschis pentru public in anul 1967, astfel ca un posibil amplasament al taberei din 1932 ar fi putut fi chiar pe terenul acestuia, pe un platou dintre cele doua lacuri, aflat insa astazi la o cota inundabila.

La muzeu nimeni nu a putut sa ne dea relatii, astfel ca am verificat aceasta ipoteza la Ocolul Silvic Sibiu (din cadrul Directiei Silvice Sibiu), situat in apropiere, tot pe Calea Dumbravii. Domnul Radu Corvin, seful ocolului, a avut amabilitatea sa se uite pe pozele interbelice si pe baza unor indicii (teren, liziera padure si linie alimentare electrica)

ne-a sugerat ca un foarte probabil amplasament al taberei ar fi putut fi de cealalta parte a gradinii zoologice, pe Valea Aurie, flancata astazi de un cartier rezidential.

Acum cateva saptamani, intr-un film documentar interbelic, pus la dispozitie de catre Arhiva Nationala de Filme, am descoperit un cadru care prezinta un panou cu o harta a amplasamentului.

Suntem inca in asteptarea unui punct de vedere al Ocolului Silvic Sibiu, pe baza acestei noi informatii.

Orice indiciu ramas dupa vara lui 1932 (troita, placa comemorativa etc.) a fost macinat de ploi, timp si uitare. Sunt sigur ca cercetasii sibieni vor afla intr-o zi locatia exacta a taberei din 1932 si o vor include in circuitul lor de repere de suflet.

Alin Dimancescu

3 comentarii:

 1. Multumesc Alin. Vom cauta si noi sa identificam locatia. Din imaginea flancata de drumuri pe lateral as inclina sa cred si eu ca e in zona Valea Aurie, in aval de lacul de la Gradina Zoologica, o zona perfecta pentru o jamboree. Dar ar putea fosrte bine sa fie si pe amplasamentul Muzeului Astra de azi.

  RăspundețiȘtergere
 2. salut! ideea ar fi ca am putea sa confruntam harta de pe panou cu una interbelica a Dumbravei (daca stii sa existe pe undeva asa ceva); la partea inferioara a hartii banuiesc ca e soseaua si luandu-ne dupa aspectul ei (presupunand ca traseul nu s-a modificat mult), portiunea de pe harta ar corespunde cu platoul din curtea muzeului de azi (intre cele doua lacuri)

  RăspundețiȘtergere
 3. "Cea de a doua jamboree nationala a avut loc in anul 1932 in fermecatoarea Dumbrava a Sibiului.
  Dumbrava care se afla la o departare de 6 km de orasul Sibiu are in mijlocul ei un minunat lac, gradina zoologica, strand, etc.
  Pe o lungime de aproximativ 1 1/2 km, s-au ridicat corturile care au adapostit pe cei 1800 cercetasi reprezentand 23 de cohorte."

  Curierul seniorilor - anul III, caetul 2 - August 1936.

  Din pacate, nici in aceasta sursa nu sunt trecute foarte multe detalii, dar poate contribui la punctul de plecare.

  RăspundețiȘtergere

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)