Istoricul Cercetasiei (I)

Cu prilejul comemorarii a 15 ani de cercetasie in Romania, dela recunoasterea legala a societatii,
dupa “Le livre de l’eclaireur” de D-l Colonel Royet si o “Scoala de imputernicire” de D-l G.D. Mugur,
de Valeriu Tebeica – Comandantul Cohortei IV Bucuresti si secretar al Marei Legiuni de Cercetasi


Origina

Initiatorul organizatiei cercetasilor in Anglia este Generalul Lord Robert Baden-Powell, aprigul aparator al Mafeking-ului impotriva atacurilor Burilor.
Acest distins ofiter englez a luat parte la toate operatiunile mari militare din coloniile tarii sale. In aceasta perioada a avut tot timpul sa duca o viata intensa sportiva. Dandu-si seama de lipsurile in pregatirea militara pe care razboiul din Transwall le-a evidentiat si vazand apropiindu-se greutatile internationale care amenintau Anglia, Generalul Lord Robert Baden-Powell a socotit ca se impunea pentru viitorul tarei sale sa se inceapa fara intarziere pregatirea viguroasa a tinerelor generatii bine inarmate pentru lupta vietei, cu o puternica indrumare sufleteasca si patrunsi de devotament pana la sacrificiu pentru tara lor.
Plecand de la aceasta ingrijorare, Generalul Lord Robert Baden-Powell a dat fiinta cercetasiei in anul 1907, organizand-o in toate amanuntele ei pe baza de principii care constituie pentru tineret cel mai puternic mijloc de desavarsire morala.

Ce este Cercetasia?

Cercetasia se reazema pe urmatoarele trei observatiuni practice:
1. Cea mai mare parte a tineretului se simte atrasa de povestirile asupra vietei exploratorilor. Astfel se explica aventurile lui Robinson precum si toate povestirile lui Jules Verne, Nansen etc.
2. Sporturile si viata in aer liber au placut in totdeauna tineretului.
3. Iara din punct de vedere sufletesc, se obtine dela tineret foarte mult daca se face apel la respectarea cuvantului dat.
Denumirea cercetas vine de la cuvantul englezesc “Scout” care inseamna: Cercetas, om de frontiera, bun observator, om incercat, suflet curagios.
Cercetasia a nascut din imperecherea inteleapta a ideilor rascolite de notiunile acestui cuvant.
Cercetasia da prilej tineretului ca investmantati intr’o uniforma practica sa poata trai oricand vor voi si chiar in imprejurimile celor mai moderne orase o viata in aer liber, plina de sanatate si de vigoare. Ei invata sa cunoasca in mod practic plantele, arborii, animalele, sa stie sa alerge, sa innoate, sa construiasca o pluta, bordee sau adaposturi improvizate, sa gaseasca sau sa urmeze un drum, sa se orienteze ziua si noaptea, sa gateasca mancare in aer liber, sa se instaleze in bivuac, sa ingrijeasca de raniti si sa stinga incendii. Pe langa acestea, cercetasul trebuie sa ia orice hotarare in spiritul si pe baza regulilor de onoare care sunt formulate intr’un scurt legamant si in “Legea cercetasului” de asemenea foarte scurta, dar care il vor ajuta sa-si randuisca o purtare demna si folositoare.
In concluzie, cercetasia ofera tineretului:
1. O viata plina de sanatate morala si fizica.
2. Incredere in propriile puteri si mijloace pentru a se descurca singur din orice greutate, sprijinindu-se pe cunostiintele practice si cu experienta traita.
3. Deprinderea de a fi folositor semenilor sai in toate imprejurarile grele.
Miscarea inceputa de Generalul Lord Robert Baden-Powell pe aceste baze a avut un succes ne mai pomenit. In patru ani s’au grupat in Anglia aproape 500.000 de cercetasi, baieti tineri intre 11 si 18 ani, care prin vigoarea lor, prin disciplina admisa de bunavoie si prin frumoasa lor tinuta au cucerit simpatia generala pana intr’atata incat la 4 iulie 1911 regele George V, dorind sa le arate cat ii pretuieste de mult a trecut in revista – la Windsor – 30.000 cercetasi veniti din toate colturile imperiului.

Cercetasia se potriveste numai temperamentului saxon?

Dintr’un inceput trebue sa intelegem ca valoarea educativa a cercetasiei nu este de loc limitata numai in Anglia.
Indrumarea tineretului pe baza ideilor Generalului Lord Robert Baden-Powell are intr’adevar ratiunea de a se face in toate tarile din lume.
Si acest lucru a fost de altfel inteles pretutindeni, caci cercetasia se raspandi cu iuteala pe tot globul si de sigur ca tot tarile de origine anglo-saxona adoptasera cele dintai aceasta formula.
Si astfel America numara azi peste un milion de cercetasi si cercetase, iara tari ca Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Germania si Elvetia, fara sa mai vorbim de Anglia, numara singure cateva sute de mii.
Contar criticilor exprimate de diferiti publicisti, care vroiau sa vada in cercetasie un fel de secta, cu caracter protestant si biblic, opera Lordului Robert Baden-Powell promova si cuprinse – prin ideile sale care se puteau aplica perfect tuturor, chiar tarilor care nu aveau cea mai mica oranduire sau spirit anglo-saxon.
Natiunile latine il adoptara: Franta, Belgia, Italia, Spania, Chile, Argentina. Si de asemenea si slavii – in Rusia tarista miscarea lua o extensiune considerabila, fapt care facu pe Lordul Baden-Powell sa o viziteze. De asemenea, ea se raspandi si in Bulgaria, Serbia, Polonia, si Cehoslovacia, trecu in Grecia, ca sa cuprinda apoi si toate tarile asiatice ca Japonia, China, Iracu si chiar Turcia sultanilor.

Astazi, dupa datele comunicate de Biroul International al Federatiei Cercetasesti din Londra, sunt in jur de trei milioane de cercetasi, constituiti in 46 de Asociatii, care se conduc dupa aceleasi principii si Lege Cercetasesca.
In adevar, daca in cercetasie defiintam ceiace in ochii unui observator nepriceput apara ce ceva copilaresc, adica:
Legamantul, semnul specialitatilor, uniforma, distinctiile onorifice; daca suprimam jocurile in aer liber, rapim admirarea frumusetilor naturei prin excluderea taberilor si a traiului sub corturi, pregatirea hranei cu bucatarii improvizate; in sfarsit, daca nu se da toata atentiunea dezvoltarii spiritului de observatie, atunci am luat cercetasiei cele mai de capatenie din mijloacele sale de inraurire asupra tineretului. Ori tocmai acestea au rostul lor special si trebuitor.
Marea Legiune a Cercetasilor Romaniei, prin telul pe care il urmareste, nu poate stanjeni cu nimica dezvoltarea societatilor de gimnastica, sport sau de alta natura si care s’ar gasi in plin progres.
Din potriva, aceste societati vor avea tot interesul sa vada cum se ridica din mijlocul lor suflete alese, calauzite de principiile cercetasiei.

Aceia din membrii societatii cari vor intelege ca cercetasia ofera pentru dansii cel mai bun prilej spre desavarsirea morala, din convingere pur personala, o vor imbratisa cu toata inima, fara ca prin aceasta sa paraseasca organizatiunea sau societatea din care fac ei parte.
Este trebuitor sa se stie in chip categoric ca cercetasii nu fac nici-un fel de politica. Noi primim pe orice tanar , ori care ar fi ideile sale si de orice religie, din clipa in care a admis sa faca Legamantul si sa se conforme Legei Cercetasului.
Marea Legiune a Cercetasilor in Romania a fost infiintata cu scopul bine determinat de a inlesni opera de unificare nationala.
In fine, trebue sa se inteleaga ca nu este vorba de reinfiintarea Micilor Dorobanti.
Fara indoiala ca indrumarea sufleteasca si practica ce se da cercetasilor va inrauri foarte mult pentru a se obtine soldati desavarsiti, totusi organizatia noastra urmareste un scop cu mult mai general si anume: acela de a inlesni tineretului posibilitatea sa ajunga a fi buni cetateni, actionand cu vigoare, in mod cinstit si cu hotarare, in toate imprejurarile vietei.vezi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)