In cercetasie, o jamboree reprezinta o adunare mare de cercetasi care are loc la nivel national sau international.
Baden-Powell a ales acest termen pentru ca alte cuvinte (adunare, intalnire, multime) nu puteau reda esenta noului concept al acelor ani (1).
Ideea de a organiza periodic jamboree internationale, o data la 4 ani (intervalul de succedare a olimpiadelor), a fost prezentata lui Baden-Powell de catre comandantul Cercetasiei din Grecia, Konstantinos ("Kokos") Melas in anul 1918, la o intalnire internationala cercetaseasca din Anglia (2).
O Jamboree Internationala (World Scout Jambore) este o jamboree organizata de catre World Organization of the Scout Movement (WOSM), organizatie fondata in 1920 la Geneva/Elvetia, avand ca misiune educarea tineretului printr-o Promisiune si o Lege (3).
Prima Jamboree s-a tinut in anul 1920, in Marea Britanie, la centrul expozitional Olympia din Londra. Au participat 8,000 de cercetasi din 34 de tari.
Audienta foarte mare a determinat organizatorii ca pentru jamboreele urmatoare sa nu mai ia in calcul locatii de tip “inchis” (indoor).
La sfarsitul manifestarilor (foto) Baden-Powell a fost aclamat spontan de catre cercetasi ca Chief Scout of the World (4).
Romania participa cu o delegatie de 58 de cercetasi, sub conducerea prof. univ. Gheorghe Munteanu Murgoci (foto).
Suntem inscrisi la cinci concursuri (foto: antrenament la proba de franghie), din care castigam trei. Per ansamblu, delegatia noastra face o impresie deosebita.
Urmatoarele jamboree s-au tinut la
Dupa o pauza de 10 ani, jamboreele au fost reluate la Moisson, Franta, 1947, manifestarile avand tema Jamboree of Peace (2), (5).
citeste si
surse:
1 - Jamboree (Scouting), wikipedia
2 - World Scout Jamboree, wikipedia
3 - World Organization of the Scout Movement, wikipedia
4 - 1st World Scout Jamboree, wikipedia
5 - World Jamborees, ScoutBaseUK
logo: 1st World Scout Jamboree, wikipedia
foto:
The Jamboree Book, 1920, Boy Scout Association, The Pine Tree Web (1)
A. S. Goia, Romanii la I-a Jamboree Internationala la Londra 1920, Cartea cercetasului Practic, decembrie 1933 (2, 3)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu