Prima luna de primavara inseamna si iesirea cercetasilor in teren, dupa ore de sala sau excursii izolate pe timpul iernii.
Pe o harta a Bucurestiului din anul 1916 am identificat destinatiile descrise in jurnalul sau de cercetas de Ioan Dem. Dimancescu (1898-1951), bunicul meu.
Locurile de intalnire (pentru cei din centuria I, II si III, cohorta Pastorul Bucur) erau Liceul "Gheorghe Lazar" (recunoscut oficial in materialele Asociatiei Cercetasii Romaniei ca leaganul cercetasiei noastre) sau alte puncte din oras (Piata Victoriei, rondul de la Bufet - Soseaua Kiseleff, terenurile Federatiei Sportive (actualul Stadion National de Rugby “Arcul de Triumf”, fostul Stadion al Tineretului).
Atunci cand plecau in afara capitalei, cercetasii se adunau direct la gara (Bucuresti Nord, Obor sau Filaret - astazi autogara). Excursiile se faceau in preajma Bucurestiului (Buftea, Mogosoaia, Cernica, Catelu) sau pe distante mai mari (Budesti, Comana, Giurgiu, Moroeni-Pietrosita, Oltenita, Slatina, Turtucaia, Vidra etc.).
Activitatile erau conduse de profesori (se remarca prof. Constantin Nedelcu, dascal de latina la liceul Lazar, ajuns in perioada interbelica Instructor sef al Cercetasilor Romaniei) si cadre militare (tineri ofiteri).
Ultimele activitati mentionate in jurnal se petrec in august si septembrie 1916. Jurnalul poate fi citit in forma transcrisa
Intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta (1916-1918) a prilejuit si aportul cercetasilor la efortul general de razboi (vezi Eroi la 16 ani, prof. Alexandru Daia).
Realizata la o scara de 1:75.000, harta este o editie tradusa in germana (legenda si unele denumiri) si reprezinta orasul si imprejurimile, linia forturilor, drumuri de acces (auto, cai ferate), cursuri de apa si curbe de nivel.
In coltul din dreapta jos exista o semnatura si o data: Otto, 5-9.12.16. Pe verso mai sunt cateva insemnari in germana.
Harta o am de la un colectionar care mi-a prezentat-o ca fiind folosita de un ofiter german din trupele de cavalerie care au ocupat Bucurestiul pe 6 decembrie 1916.
Harta o am de la un colectionar care mi-a prezentat-o ca fiind folosita de un ofiter german din trupele de cavalerie care au ocupat Bucurestiul pe 6 decembrie 1916.
Alin Dimancescu
citeste si:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu