Pe urmele unui jurnal - Pietrosita


Drumul de astazi este un remember al excursiei facute de bunicul meu - Ioan Dem. Dimancescu - ca tanar cercetas la Pietrosita, in aprilie 1916. Relatarea din jurnalul de atunci o puteti citi aici.
Excursia se facea cu doar cateva luni inainte de intrarea Romaniei in primul razboi mondial. La un moment dat, plecand din Pietrosita si ajungand la Pucheni, cercetasii vor obtine aprobarea granicerilor "de a merge pe munti" (granita cu Imperiul Austro-Ungar era foarte aproape).

Am plecat din Bucuresti la 8 dimineata. Afara sunt deja 30 de grade. Prima oprire (doua ore) este la Targoviste, la sediul Arhivelor Nationale, Filiala Dambovita, acolo unde pe durata lunii august are loc expozitia „Sport si Turism in Dambovita Interbelica”, un eveniment restitutio interbellica.

Mergem mai departe, pe drumul spre Sinaia. Pietrosita este situata la 45 km de Targoviste, intre localitatile Fieni si Moroeni. Trecem podul peste Ialomita. Langa Monumentul Eroilor de la 1916, cu o copie a desenului vechi in mana, intreb un localnic de biserica. Suntem indrumati pe un drum lateral si lacasul apare dupa un cot al drumului, cu cele doua turle inconfundabile. Biserica este ctitorita la 1767 de Negoita, un negustor din Targoviste, sub domnia lui Alexandru Scarlat Ghica, fiind declarata monument istoric. Intram si admiram frescele. Picturile sunt restaurate recent, dar si-au pastrat patina vremii. Ne facem o rugaciune si aprind o lumanare pentru bunicul meu. Plecam, nu inainte de a-i lasa preotului paroh o copie dupa relatarea excursiei din 1916.


Ne intoarcem la pod si coboram pe partea cealalta, inspre gara. Multa liniste. O placuta arata ca gara este inca functionala. Sunt trenuri spre/de la Titu si Bucuresti Nord. Un suierat strident precede aparitia unei mocanite de marfa care pe o linie cu ecartament ingust intersecteaza traseul caii ferate principale.

Revenim la pod in incercarea de a identifica unghiul in care a fost facuta schita din jurnal cu vederea Pietrositei. Intru in vorba cu bibliotecara urbei care ne da o indicatie, dupa ce in prealabil ii las adresa site-ului unde am pus jurnalul. Trebuie sa ne intoarcem spre Targoviste. Cordonul de verdeata compact blocheaza orice vedere spre Pietrosita pe o distanta de 2-3 km. Dupa cateva incercari nereusite, obtin permisiunea unui proprietar si fac cateva poze din spatele curtii in directia Ialomitei si a Pietrositei. Unghiul este aproape acelasi. Curbele dealurilor premontane au ramas, dar vegetatia si locuintele construite intre timp au schimbat vechiul plan.

Termometrul masinii arata ca afara sunt 42 de grade. Aerul conditionat incearca sa-si faca treaba. Lasam in urma Pietrosita. Nu suntem cu un 4x4 pentru a ne abate si la Bolboci, o alta destinatie din episodul 1916.

Fugim de caldura catre Sinaia si urcam la Cota 1400. Spre seara vom face in oras o vizita familiei lui Constantin Ciocoiu, cel mai mare sportman al Sinaiei interbelice, descoperit si format de bunicul meu la scoala Clubului Sportiv Peles si a patrulelor Batalionului 1 Vanatori de Munte.

Alin Dimancescu
13.08.2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)