Activitati cercetasesti de primavara

1933

Cohortele de cercetasi si cercetase din Bucuresti au sarbatorit duminica 9 aprilie 1933 (de Florii) sosirea primaverii si Unirea cu Basarabia printr-o grandioasa serbare a sadirii pomilor in comuna Pasarea, din judetul Ilfov.
Conducatorii au aratat in cuvinte impresionante insemnatatea acestei zile pentru poporul romanesc si dupa oficierea unei slujbe religioase, cercetasii si cercetasele au procedat la sadirea pomilor. (1)

[foto 1: cercetasele indreptandu-se catre Padurea Cercetasilor,
a carei plantare a inceput inca de anul trecut (1932)]

[foto 2: un grup de cercetasi plantand pomi
sub conducerea profesorilor si a sefilor de cohorte]

[foto 3: cercetase frigand miei pentru masa tuturor cercetasilor]

[foto 4: masa cercetasilor in bivuac]

1936


In ziua de Duminica Floriilor, un tren special compus din 19 vagoane a transportat cercetasi si oaspeti la locul unde a inceput sa se infiripe Padurea Cercetasilor, langa localitatea Pasarea.
Aici, an de an, incepand din 1932, cercetasii muncesc o zi plantand o suprafata de 5.000 mp cu 5.000 puieti. Alaturi de vlastarele anilor trecuti care se ridica viguroase in soare, se adauga in fiecare an noi mladite de viata tanara, spornica in nadejdi.
Serbarea s'a desfasurat in prezenta A.S.R. Principele Nicolae, Comandantul Marei Legiuni a Cercetasilor. Au luat parte d-l Subsecretar de stat Cancicof din partea ministerului de domenii, d. prof. universitar Simion Mehedinti, d. prof. Universitar Dracea, d. Dr. Stefan Soimescu reprezentand pe d. Ministru al Instructiunii, d. inginer Marin Radulescu, precum si toti functionarii superiori din ministerul de domenii si dela C.A.P.S. (Centrul de exploatare a padurilor statului, n.r.).

La sosirea pe teren, A.S.R. Principele Nicolae, insotit de domnul Colonel Samboteanu Ulisse, a primit raportul dat de d-l Maior Ioan Dimancescu, comandantul legiunii "Pastorul Bucur". Apoi a trecut in revista unitatile cercetasesti. S'a procedat la solemnitatea ridicarii pavilionului national in cantecul Imnului Regal, intonat de 1.200 de cercetasi si 200 cercetase. A urmat apoi un serviciu divin oficiat de parintele Macarie Bradet dela Manastirea Cernica. [...]

S'a rostit apoi deviza cercetasului strajer *, legea micilor cercetase, legea cercetaselor, legea puilor de soim, legea cercetasilor. A luat cuvantul d-l ministru Cancicof care a spus ca [...] anul trecut (1935) 500.000 tineri au plantat 5.000.000 de copaci, iar anul acesta se vor planta 30.000.000 [...].
Au vorbit d-l St. Soimescu, d-l Simion Mehedinti si A.S. Regala.
Dupa cuvantari s'au plantat pomii. Alteta sa a plantat primul puet [...] A inceput munca cercetasilor si cercetaselor care au rasadit toti puetii. Cercetasilor li s-a servit o masa gustoasa de catre C.A.P.S.
Intreaga manifestare a fost deosebit de inaltatoare [...]. (2)

[foto 5: A.S. Regala Principele Nicolae sadind primul pom]

[foto 6, 7: A.S.R. Principele Nicolae participa la serbarea sadirii pomilor]


1931

Activitati ca cele de mai sus au fost posibile ca urmare a parafarii unui acord (mai, 1931) intre societatea "Progresul Silvic" si Marea Legiune a Cercetasilor. In baza acestuia, cercetasii vor colabora cu agronomi si silvicultori, pentru ca impreuna, sub auspiciile asociatiei Prietenilor Padurii, sa se ocupe de sadirea si ingrijirea pomilor.
Au fost revitalizate sarbatori ca: ziua arborilor, ziua primaverii, ziua muncii si sadirea "Stejarului Unirei".
"Legatura dintre padurari si cercetasi este una dintre cele mai stranse; intre om si natura este indisolubila, atunci cand cresc laolalta, cand el i-a legat ranile si a sadit cu mana sa un pom ce va creste odata cu sine" - A.S.R. Principele Nicolae.
Se urmareste formarea unei "noui mentalitati silvice" si constiinte forestiere. (3)

materiale de arhiva: Alin Dimancescu si Iulian Lipovanu

* cercetasul strajer => suntem in 1936 cand cei doi termeni (cercetas si strajer) coexista la nivel de organizatii si uniforme distincte; la inceputul anului 1937 cercetasia va fi desfiintata, singura organizatie pentru copii si tineret (obligatorie) ramanand Straja Tarii

foto:
-Realitatea Ilustrata, aprilie 1933 (1-4)
-Cercetasii la sadirea pomilor, Cercetasul, aprilie 1936 (5)
-Ilustratiunea Romana, 16 aprilie 1936 (6,7)

surse:
1 - Cercetasii Romaniei intampina primavara, Realitatea Ilustrata, aprilie 1933
2 - Cercetasii la sadirea pomilor, Cercetasul, aprilie 1936
3 - ing. Cezar Gr. Cristea, Cercetasii, Dinastia si Padurile, Cercetasul, nr. 18, octombrie 1931

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)