Printre exercitiile gimnastice obisnuite, fara indoeala, un loc de seama il ocupa si escaladarile; ele constituesc ceeace am putea numi si “aplicatiuni gimnastice”.
Escaladarile pot fi privite ca exercitii complete, intrucat, oricat de mic ar fi obstacolul e nevoe pentru a fi trecut, de un efort muscular general.
Intreg corpul nostru este pus in miscare, nelegat de anumite reguli care sa-i stanjeneasca miscarile naturale.
Profilul acestor exercitii este cu atat mai mare, cu cat ele vor fi executate in bune conditiuni de igiena, totdeauna in aer liber, afara la camp.
Daca mai tinem seama si de dezvoltarea unor anumiti factori morali, ca: ambitiunea innascuta din dorinta de a infrunta orice greutati, intarirea vointei, emulatiunea, curajul etc., acest exercitiu isi atinge scopul.
Pentru instructori, importanta escaladarilor e cu totul deosebita. Aici ei vor gasi prilej de a lucra asupra caracterului tanarului cercetas. Din sovaitor in fata unui obstacol peste care va trebui sa treaca, instructorul va stii sa faca din cercetas un om cu vointa si incredere in sine.
Varietatea obstacolelor face exercitiul atragator, ceeace contribue la buna dispozitie a cercetasilor. Dupa marirea si felul lor, obstacolele pot fi impartite in doua categorii:
Obstacole mici care pot fi trecute fara nici un ajutor si obstacole mari, cari, pentru a putea fi trecute, e absoluta nevoe de un ajutor.
Din alaturatele figuri se pot vedea anume cum trebueste dat ajutorul ca sa putem trece peste obstacol.
Ioan Severineanul
publicat in Cercetasul, revista Cercetasilor Romaniei, Organ Oficial al Comandamentului Marei Legiuni, Nr.14 Mai 1931