Actualizare:
In cadrul acestui eveniment s-a inaugurat o troita realizata de catre cercetasii indrumati de domnul muzeograf Catalin Voinea, troita care se constituie in "urma" lasata la 100 de ani de cercetasie in Romania. Slujba de sfiintire a troitei a fost tinuta de parintele Emanuel, acesta pomenind si numele de botez - Dimitrie si Ioan - ale fratilor Dimancescu, cei care au fost patronii spirituali ai acestui camp.
Doamna dr. Paula Popoiu - directorul general al muzeului - a tinut o scurta alocutiune in care i-a felicitat pe cercetasi pentru aniversare si pentru ideea acestui proiect.
A.D.
26 iunie 2013
foto: Troita din Colibasi (Muscel), desen de cercetasul Dumitrescu C. Ion din centuria III, cohorta Pastorul “Bucur”,
Cercetasul nr. 3, martie 1916
Marele nostru istoric Nicolae Iorga, una dintre personalitatile care au sprijinit cercetasia inca de la infiintare, intr-o conferinta tinuta in fata principelui Carol si a cercetasilor bucuresteni la 25 martie 1916, ii indemna pe acestia din urma sa puna pret pe monumentele noastre de istorie si arta. Printre multe alte sfaturi pretioase era si urmatorul: “sa nu se uite pentru originalitatea si delicateta sculpturilor in lemn troitele de la drumuri”. (2)
1. Sa-mi slujesc cu dragoste Patria si Regele.
2. Sa ajut pe aproapele meu.
3. Sa ma supun legii cercetasului.
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!
[General Ion Manolescu, ajutorul comandantului Marii Legiuni, rostind mesajul de deschidere a Jamboreei,
Cercetasul nr.6, august-septembrie 1930]
[Troita de la Jamboreea de la Piatra Neamt, Cercetasul, nr. 9, decembrie 1930]
[Kandersteg, Troita lasata si daruita ca amintire de cercetasii Romaniei cercetasilor elvetieni, Insemnari de calatorie luate de capitanul Marin I. Georgescu,
Cercetasul, nr.20 - decembrie 1931 si Cercetasul, nr. 21, ianuarie 1932]
Tema trotiei la cercetasi va fi preluata si in domeniul filatelic, acolo unde cercetasia noastra avea un cuvant greu de spus in anii interbelici (vezi si premiera mondiala filatelica).
[vinieta interbelica din colectia dr. Adrian Popovici]
Iata de ce, la aniversarea a 100 de ani de cercetasie in Romania, organizatorii campului regional “Fratii Dimancescu” (Bucuresti - padurea Baneasa) au considerat ca putem sa reinnodam aceasta traditie cercetaseasca.
Am fi putut sa construim o troita langa locul de campare. Ne-am dorit insa ca puntea pe care o cream sa fie mai ampla, spre locul de unde a izvorat acest element de credinta si spiritualitate - satul romanesc.
Intr-un parteneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” (inaugurat la 10 mai 1936 - anul de maxima dezvoltare a cercetasiei noastre, cand activau peste 64,000 de cercetasi, cercetase si comandanti), cercetasii din campul de la Baneasa vor construi si decora o troita in incinta muzeului. Suntem convinsi ca ceea ce vom realiza va ramane peste timp ca o marturie. Ca in anul 2013 cercetasii si-au sarbatorit centenarul si au marcat acest lucru intr-un mod romanesc si traditional.
Alin Dimancescu
surse:
2. Nicolae Iorga, Cercetasii si Monumentele noastre de istorie si arta, volumul No.3 al Seriei B din Biblioteca Asociatiei "Cercetasii Romaniei", tipografia Jockey Club, 1919