Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 3: Mineriada cercetasiei

Mai jos este transcris un fragment din lucrarea “De la post-comunism la pre-tranzitie”, aparuta in anul 1997, cu sprijinul Delegatiei Comisiei Europene in Romania (programul PHARE/TACIS).
Proiectul care a stat la baza analizelor prezentate se refera la "statul de drept in Romania si la posibilitatile societatii civile de a contribui la consolidarea acestuia. [...] Capitolul VI abordeaza problema Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Sunt semnalate consecinte practice, negative, ale activitatii legislative a CSAT, de natura sa afecteze functionarea normala a societatii civile" - Victor Barsan, editor.
Exista marturii ale unor seniori cercetasi legate de contextul acelor ani de democratie si cercetasie “originala”. Din pacate multi dintre ei s-au stins, iar riscul ca peste acest capitol sa se astearna uitarea este mare.

Putem spune ca practicile descrise sunt nu numai necercetasesti si imorale, dar si neconstitutionale si impotriva interesului national.
Aceste actiuni au fost girate de Hotararea nr. 83 / 1995 (emisa de CSAT si initiata de ONCR) (vezi articolul anterior) in incercarea regimului post-comunist Iliescu de a influenta si controla miscarea de copii si tineret prin organizatii “acreditate”.

Cea ce urmeaza se poate inscrie intr-un manual de “bune practici” prin care s-a creat culoar unei organizatii infiintate in anul 1990 in a-si insusi numele, istoria si prestigiul primei noastre asociatii cercetasesti, care a activat in perioada 1914-1937.


"Consecinţele nefaste ale neconstitutionalei Hotarari nr. 83 n-au intarziat sa apara. Prima a insemnat o accentuare a componamentului agresiv si neloial al Organizatiei Nationale „Cercetasii Romaniei". Aceasta organizatie are inscris pe antet in mod abuziv, menţiunea “fondat in 1913”. In realitate, ONCR s-a format la 20.06.93, printr-un acord intre cateva asociatii cercetasesti al caror pivot a fost “Asociatia Cercetasilor din Romania", creata in primavara lui 1990 de catre Alexandru Nestorescu Maldiny. Nu exista nici o continuitate intre cercetasia antebelica (desfiintata in 1937) si ONCR. Din contra, singura asociatie care putea aspira la calitatea de asociatie succesoare a cercetasiei antebelice este “Asociaţia Fostilor Cercetasi si Cercetase din Romania", fondata in ianuarie 1990, inregistrată juridic la 8 iunie 1990; din iunie 1991, aceasta asociatie include si o grupare de tineret. Asadar. formula “fondata in 1913”, asumată de ONCR, este neadevarata sub aspect juridic si nelegitimata moral. Altfel spus, această pretentie a ONCR este o impostura.

ONCR a redactat o “Informare" (distribuita mai multor institutii - n.red), semnata de presedintele ei, Alexandru Nestorescu Maldiny, plina de afirmatii calomnioase la adresa altor asociatii de cercetasi (scouti). 

Ea afirma, de exemplu, ca:

Din motive si interese diverse, care nu tin seama de interesele nationale, au luat nastere in tara noastra si alte asociati de cercetasi, care numai prin denumirea lor demonstreaza caracterul lor separatist:
-Asociatia Cercetasilor Maghiari din Romania
-Scout d'Europe (care face parte din organizatia de extrema dreapta cu acelasi nume)
-Cercetasii Regelui
-Asociatia Ghidelor din Romania (asociatie de cercetasi care se adreseaza numai fetelor).

In momentul de fata ONCR are relatii de colaborare, pe plan intern, cu institutii de stat (sunt enumerate ministerele mentionate in Hotararea 83) iar pe plan extern, ca rezultat al calitatii de membru OMMS, cu toate organizatiile Scout din lume, colaborare ce se concretizează prin schimbul reciproc de tineri si de activitati comune.

In legatura cu acest text se pot face cateva comentarii:
-se insinuează că principalul criteriu de asociere este unul ostil intereselor nationale:
-practicarea dreptului la diversitate este interpretat abuziv ca „separatism"; ne amintim ca acest termen funest, introdus in limbajul politic post-decembrist de lon Iliescu in ianuaric 1990, a constituit punctul de plecare al unei intense propagande anti-maghiare care a culminat cu tulburarile de la Targu Mures;
-Scout d'Europe nu au nici o legatura cu extrema dreapta, avand statut consultativ pe langă Consiliul Europei;
-Cercetasii Regelui sunt după cunostiinta noastra o inventie a d-lui Nestorescu Maldiny, poate pentru a flutura “pericolul monarhist”;
-Asociatia Ghidelor nu a luat nastere din dorinta de separatism, ci din simplul motiv ca scutismul traditional este demixtat;
-Asociatia fostilor Cercetasi este singura care, moral, este indreptatita de a se considera succesoarea cercetasiei antebelice; este o gluma proasta ca tocmai ea sa fie acuzata de veleitarism, cum face mai departe textul:

Similitudinea de denumire dintre Organizatia Nationala si o organizatie ce preconizează ideea faramitarii miscării cercetasesti din Romania pentru interese pur personale, veleitare si care foloseste denumiri de efect ca aceea de „Traditionala“, poate creea, prin confuzie, dificultati pe plan intem si fata de garantul nostru OMMS.

-ONCR nu poate colabora “cu toate organizatiile Scout din lume”, din simplul motiv ca nu colaborează decat cu cele afiliate la OMMS.

In continuare, “Informarea” d-lui Nestorescu Maldiny afirma ca:

Este de datoria noastra de a atrage atentia autoritatilor ca in general unitatile de cercetasi primesc o educatie in care se regasesc elemente din activitatea militara, iar in cazul asociatiilor nerecunoscute deci neverificabile, aceste unitati pot fi ideologizate, chiar fanatizate si directionate spre actiuni antistatale constituind o masa de manevra cu o pregatire paramilitara la dispozitia si slujind interesele celor ce o conduc.

Federatia Scout d'Europe este o organizatie ce povine dintr-o miscare de tineret de extrema dreapta care are sediul central in afara teritoriului tarii (evident, atata timp cat Romania nu a anexat inca Franta, n.n.) avand, totodata, si cateva centre implantate si in tara noastra.
Aceste unitati primesc un important spijn material din partea centralei, ceea ce reprezinta, pentru cei care nu cunosc adevarata ei ideologie, un important element de atractie. Dupa efortul financiar pe care il depune rezulta interesul deosebit ca aceasta organizatie sa se dezvolte si in Romania.
In general, asociatiile ce refuza sa se integreze in ONCR, prin aceasta refuzandu-se recunoasterea intenationala, sfarsesc in final a se afilia la Federaţia Scout d'Europe, obtinand astfel posibilitatea de a avea contacte si, bineinteles, sprijin material de la respectivele miscari extremiste din strainatate.

Aceste citate sunt clarificatoare pentru propaganda calomnioasa a ONCR, care tanjeste dupa “unitatea de monolit” de altadata. Se regasesc cliseele propagandistice ale “conspiratiei externe”, “nu ne vindem tara”, “pericolul legionar" in esenta cele care au incercat sa legitimeze mineriadele.

Una dintre initiativele luate de ONCR, unsa prin Hotararea 83 ca unica reprezentanta a cercetasiei (scutismului), a fost realizarea unui Plan de colaborare cu Comandamentul trupelor de jandarmi. 
In acest parteneriat insolit, 
unitatile de jandarmi se vor implica prin: 
1. noţiuni de autoaparare
2. sustinerea logistica a campurilor de cercetasi in masura posibilitatilor
3. prezenta periodica a echipelor de jandarmi in campurile de cercetasi sub forma de vizite de amicitie si comunicare
4. exercitii de tir sportiv
iar cercetaşii, prin:
1. informarea comandantilor unitatilor de jandarmi de actele de violare a legilor (braconaj etc.)
2. delegatii de cercetasi pot participa la evenimentele comemorative ale unitatilor de jandarmi
(...)
In final propunem promovarea ideii:
Jandarniii, prieteni ai cercetaşilor 
Cercetasii, prieteni ai jandarmilor

Pentru ca acest acord sa poata avea efectul dorit si pentru a elimina orice confuzie rezultand din faptul ca pe teritoriul tarii activeaza grupari de asa-zisi cercetasi nerecunoscuti nici de forurile nationale nici internationale, prezentul acord trebuie difuzat la toate unitatile de jandarmi din tara cu specificatia ca orice memru cercetas delegat este obligat sa prezinte legitimatia ONCR si, in functie de situatie, delegatie din panea filialei de cercetasi din care face parte. 

Pentru aceasta consideram ca este necesara difuzarea modelului de legitimatie ONCR la toate unitatile de jandanni din tara.
Dorim sa mentionam ca sub nobila denumire de cercetaş (scout) se pot ascunde organizatii ale caror obiective nu sunt precis conturate si care prin natura organizarii (in patrule si unitati precum si a pregătirii specifice, pot fi utilizate in actiuni antistatale

Planul de colaborare, datat 28.02.96, este semnat de comandantul trupelor de jandarmi general de brigada Stingaciu Stan si de presedintele ONCR Alexandru Nestorescu Maldiny. Acest parteneriat ofera un exemplu tipic de inregimentare a unei organizatii neguvemamentale, de amestec abuziv al autoritatii de stat intr-o activitate a unei asociatii independente. Unitatile de jandarmi nu sunt abilitate sa se ocupe cu educatia copiilor si tinerilor; ce inseamna vizite de comunicare ale jandarmilor este cu totul neclar, iar indemnul cercetasilor la delatiuni numai educativ nu se poate numi. Cel mai grav lucru este ca tuturor unitatilor de jandarmi li se cere sa identifice „cercetasii buni" cu ONCR, ceilalti fiind automnat suspecti de „actiuni anti-statale". 
Roadele unor asemenea alertari, care s-au produs, probabil, nu numai la nivelul jandarmilor, ci si la nivelul politiei si al SRI nu au incetat sa apara. 
Drept exemplu, vom descrie aici hartuielile la care a fost supusa asociatia “Cercetasii muntilor”. 

Asociatia “Cercetasii Muntilor", cu sediul la Oradea si filiale in mai multe orase ale tarii, printre care Bucuresti, are personalitate juridică din 27.06.96. Activitatea asociaţiei se desfasoara dupa patru programe: 
a) spijinirea morala si materiala a familiei;
b) sprijinirea copiilor si tinerilor handicapati; 
c) organizaren de excursii pentru copii si tineri, folosind pedagogia cercetaseasca; 
d) cunoaşterea si protectia naturii. 

Filiala Bucuresti a asociaţiei a organizat intre 13 si 21 august 1996 o tabara cercetaseasca pentru fete in comuna Proviţa de Sus, satul Draganeasa. Tabara a fost obiectul unor hartuieli inadmisibile din partea preotului ortodox al comunei, primarului, si a ... Televiziunii Romane! Un reportaj insinuant, realizat de Adrian Fulea, difuzat la Actualitatile din ziua de 23.08.96, lega activitatea taberei, inclusiv prezenta a doi calugari francezi, de interesul pentru zacamintele da petrol si de... spionaj in favoarea Frantei. Incidentul este relatat in detaliu de raportul intocmit de responsabila taberei (vezi anexele). 

E greu de crezut ca asemenea hartuieli sunt necorelate, altfel spus ca nu există un centru de comanda (SRI?), care a activat primarul, preotul, politistul si reporterul. In urma acestor incidente, copiii s-au speriat, localnicii (care si-au auzit pentru prima data numele satului lor rostit la postul national de televiziune) au devenit suspiciosi si agresivi cu “spionii francezi”, parintii s-au alertat pentru ce s-ar putea intampla cu copiii. Politistul a explicat parintilor ca “nu are nimic de reprosat fetelor, decat ca folosesc busola, iau azimutul şi spioneaza sondele” si ca a inteles de ce scutismul se practica doar pană la 18 ani: “pentru ca aceste activitati sa nu fie pasibile de sanctiuni pena1e". Politistul a mai declarat parintilor ca “Franta si NATO nu incearca decat sa destabilizeze Rusia, care este pilonul stabilitatii europene". 

Primarul comunei a amenintat-o pe d-na Paula Stefanescu, responsabila unui ONG de Ingrijire a handicapatilor motori, pe al carei teren a fost organizata tabara, ca va retrage concesionarea terenului, ba chiar ca va intra cu buldozerul si va distruge gardul, intrucăt i-a adus spioni. Ulterior, primarul i-a spus d-nei Stefanescu ca nu a avut ce face, intrucat “era plin de SRI-isti peste tot”. Unul dintre acestia i-a transmis satisfacut primarului: “ai pus-o cu botul pe labe pe d-na Stefanescu!”. Dupa difuzarea reportajului calomnios al lui Adrian Fulea, asociatia „Cercetasii Muntilor" a redactat un drept la replica si l-a incredintat d-lui Dumitru Iuga, care l-a transmis d-lui Paul Soloc. “Cunosc cazul, a spus acesta din urma, sunt spioni si nu dau nici un drept la replica.” 

Hartuiala asociatiei “Cercetasii Muntilor” continua si acum (1997 – n. red). De la inceputul anului, directorul asociatiei, d-l Felix Negrea, a fost supus la numeroase interogatorii de catre ofiteri ai politiei din Oradea; acestia au motivat ca dau curs unei reclamatii anonime, pe care au refuzat sa o arate. Totodata, asociatia a fost supusa unor controale financiare foarte severe, care au aratat, de altfel, ordinea desavarsita care domneste in asociatie. Ofiterii ancehetatori – locotenentii Almasan si Bucur - au pus intrebari care arata sunt bine informati despre istoria asociatiei: de ce s-au separat de Scouts d'Europe? Apoi li s-a spus că sunt ilegali sau că trebuie sa-si schimbe numele “ sau va veti afilia la Nestorescu (ONCR. n.m.) sau ei va vor interzice”; li s-a spus de asemenea ca ei sunt “Gardienii Negri”, organizatie de altfel inexistenta etc. In total au existat 4 controale financiare si 8 interogatorii cu ofiteri. Lt. Bucur a cerut să fie anuntat cu 5 zile inainte daca “vor face iesiri”, “pentru a-i apara”, deşi nimeni nu ceruse aceasta. 

Incidentele pe cere le-au suferit cercetasii au creat stupoare in mediile franceze. Stupoarea este cu atat mai mare cu cat Franta este principalul nostru sustinator in cursa pro-NATO si a avut totdeauna o atitudine amicala fata de noi. Transmiterea prin Televiziunea Nationala a unor insinuari privind spionarea de catre calugari francezi a campurilor petrolifere romanesti sau implantarea in Romania a unor organizatii de extrema dreapta cu baza în Franta au facut o proasta impresie la ambasada Frantei, dupa cum s-a declarat in mai multe discutii particulare. 


---

„Cercetaşii muntilor" nu sunt singurii hartuiti de politie. In urma cu circa o luna, comandantul sectorului 5 a venit la Liceul Gh. Lazar - leaganul cercetasiei bucurestene - pentru a-i atrage atentia directorului ca asociatia cercetaseasca din liceu (Asociatia traditionala Cercetasii Romaniei / Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase - n. red.) este ilegala. Comportamentul ofiterului a fost foarte civilizat, el a invocat Hotararea 83. "  (1)


Incercand sa rezolve printr-o solutie finala problema existentei celorlalte asociatii cercetasesti, ONCR avea acum timp sa se credibilizeze la nivelul societatii.
Pentru 30 martie 1996, data celei de a doua Conferinte Nationale, presedintele Alexandru Nestorescu Maldiny trimetea scrisori "unui numar de zece personalitati ale vietii noastre culturale si stiintifice care au facut si continua sa faca cinste Patriei noastre", propunandu-le sa accepte calitatea de cercetas de onoare.


Alin Dimancescu


(va urma)


citeste si:
-episodul 1: Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Traditie vs. Impostura
-episodul 2: Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Fantoma partidului unic
-episodul 4:  Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Maurul si-a indeplinit misiunea

surse:
1 - “De la post-comunism la pre-tranzitie”, lucrare aparuta cu sprijinul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, editor: Victor Barsan, Editura Pitagora, Bucuresti, 1997 
2 - www.radioamator.ro

Lista postari (168)

Esentiale (12)

- Cronologia miscarii cercetasesti din Romania
- Istoricul Cercetasiei (I)
- Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea cercetasiei in Romania
- Despre organizarea cercetasilor
- Despre activitatile cercetasilor
- Primele cercetase
- Cercetasele Romaniei
- Despre infiintarea centrelor traditionale cercetasesti (anii '90)
- Liceul Lazăr - Leagănul Cercetășiei Românești - Dimitrie Dimăncescu
Cercetășia la Liceul Lazăr - Alexandru Daia
- „Gata oricând!“ Povestea cercetașilor români, de la un grup de liceeni la Casa Regală la Liceul Lazăr - adevarul.ro

Jamboree (9)
- Jamboree internationale. Prima Jamboree (Londra, 1920). Participarea Romaniei
- A 3-a Jamboree Internationala (Birkenhead, 1929). Participarea Romaniei
- Prima Jamboree nationala (Piatra Neamt, 1930)
- Meniu de cercetasi la jamboree (1930)
- A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)
- A treia Jamboree nationala (Mamaia, 1934)
- A patra Jamboree nationala (Brasov, 1936)
- Jamboreea cercetaselor (Breaza, 1935)
- Istoria Cercetasiei @ RoJAM (Saliste-Sibiu, 2011)

Primul razboi mondial (13)
- Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata
- Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare
- Marturia unui cercetas erou
- Inlocuind pe cei plecati, ajutand pe cei ramasi
- Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (1914)
- Europeana 1914-1918
- Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului
- Smardioasa, septembrie 1916
- Plecam in pribegie
- Razboi si pace - Craciunul cercetasilor
- Cercetasii in timp de rasboiu
Duminica, 1 ianuarie 1917 in timp de rasboiu
Gata Oricand!

Activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)

Principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?

Instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi

Recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere

Inedit (18)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- Felicitare cercetaseasca de Craciun
Adunarea Asociatiei Cercetasilor de Razboi

D. Dem. Dimăncescu a înmânat insigna cercetașilor de războiu d-lui generai Argeşeanu cercetaseasca de Craciun
Plecati din Craiova - Turul Romaniei


In memoriam (17)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
Insigna Asociatiei Cercetasii Romaniei
Insigna Asociatiei Cercetasia Romaniei
Registrul cercetasilor (1914) - licitatie Historic

Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
- Saculetul de povete al cercetasului (1919)

Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu

Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)

Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"

Cercetasia astazi (15)
- Expozitia Nationala "100 de ani de cercetasiei in Romania
Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor