Face parte din comitetul de initiativa pentru infiintarea organizatiei. Din anul 1914 este secretar al primului comitet al Asociatiei “Cercetasii Romaniei”.(1)(2)(3)
Ca tanar locotenent este unul dintre primii trei instructori ai cercetasilor (alaturi de ofiterii Ioan si Ulisse Samboteanu).(4)
In perioada interbelica este sub-director la cercetasie (adjunctul lt. col. Ulisse Samboteanu) si unul dintre organizatorii jamboreelor nationale.
Semnalizarea “Panaitescu” se baza pe transmiterea literelor si cifrelor cu ajutorul fanioanelor si era considerata superiora altor sisteme de semnalizare. A fost experimentata in primii ani ai cercetasiei (1913->), fiind adoptata de armata romana incepand cu anul 1915.
In perioada interbelica sistemul a fost introdus pe scara larga la instructia cercetasilor.
(vezi Semnalizarea "Panaitescu")
Cercetasii din Franta au adoptat semnalizarea Panaitescu dupa ce aceasta a fost prezentata si apreciata la reuniuni cercetasesti internationale.(5)
Lt. col. Victor Panaitescu va activa in Straja Tarii ca inspector tehnic si comandant al Centrului de indrumare a Strajerilor de la Breaza.(5)
1. Gheorghe D. Mugur, “O scoala de imputernicire”, Stabilimentul de arte grafice “Energiea”, Bucuresti, 1916
2. Organizarea si starea actuala a cercetasiei, Stabilimentul de arte grafice “Energiea”, Bucuresti, 1916
3. Valeriu Tebeica - secretarul general al ACR, Istoricul Cercetasiei, Cercetasul, - revista Cercetasilor
4. Dimitrie Dimancescu, Primii Cercetasi, Cercetasul, - revista Cercetasilor Romaniei, Organ Oficial al Comandamentului Marei Legiuni, nr.1, martie 1930
5. lt-col. Victor Panaitescu, Semnalizarea Romaneasca, OETR, 1936 (+ foto)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu