Cei care merita sa stea in galeria de onoare a cercetasiei noastre:
Colectia Alexandru Daia
Cea mai completa personalitate a cercetasiei noastre - prof. Alexandru Daia - a fost evocata la expozitia nationala "100 de ani de cercetasie in Romania", desfasurata la Muzeul Militar National intre 18 mai si 16 iunie 2013.
Prin amabilitatea domnului comandant Nicu Anusca au fost prezentate trei piese deosebit de valoroase din colectia Alexandru Daia:
-portret realizat de arh. Sandu Stupcanu, 1981
-schita placa comemorativa, 1977 (cu dedicatie pe verso, autor fost cercetas)
-ilustratie acuarela, 1988
Prezent si in fotografia care a dat afisul evenimentului (randul 2, stanga), fostul comandant al cohortei III Bucuresti din perioada interbelica (vezi si A.D. in secvente video de arhiva de la Jamboreea de la Sibiu - 1932) ramane in memoria cercetasiei noastre si ca autor al celei mai frumoase cronici a epopeii cercetasesti din primul razboi mondial, prin jurnalul autobiografic "Eroi la 16 ani", publicat in anul 1981.
I-au adus un salut simbolic, trecand pragul expozitiei, cativa comandanti seniori care i-au fost alaturi la reinfiintarea cercetasiei (1990) sau mai departe, in prim planul cercetasiei traditionale: Nicu Anusca, Virgil Pusca, Corneliu Lungu, Cornel Petrovici, Safta Ileana Enescu, Felicia Rosianu, Carmen Sebe si Manuela Georgescu.
Organizatorii au primit un mesaj de felicitare din partea celor de mai sus, gest intors printr-o nota de multumire adresata domnului Nicu Anusca, care a mai participat cu piese din colectia Nicu Decusara si cea personala, fiind si ghid voluntar in una din zile.
Alin Dimancescu
Etichete:
Alexandru Daia,
expozitie centenar,
istoria Cercetasiei
Expozitie centenar
Centrul Local ”Dimancescu", cu sprijinul Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I”, a organizat o expozitie nationala cu tematica cercetaseasca pentru a marca 100 de ani de la aparitia miscarii in Romania.
Expozitia a putut fi vizitata intre 18 mai si 16 iunie 2013.
Vernisajul a avut loc pe data de 15 mai 2013. Vizionarea in avanpremiera a fost precedata de alocutiuni din partea reprezentantilor Academiei Romane, Ministerului Educatiei Nationale, Muzeului Militar National si ai Organizatiei Nationale "Cercetasii Romaniei".
Invitat de onoare a fost istoricul Dan Berindei, vice presedinte al Academiei Romane, nepotul primului presedinte al asociatiei (colonelul adjutant regal Grigore Berindei).
Un element pitoresc a fost reprezentat de reconstituirea unui costum al cercetasilor interbelici, purtat de catre unul din liderii organizatiei de astazi.
Un element pitoresc a fost reprezentat de reconstituirea unui costum al cercetasilor interbelici, purtat de catre unul din liderii organizatiei de astazi.
A fost prezentat in avanpremiera un articol din revista "Document" a Serviciului Istoric al Armatei
"100 de ani de cercetasie in Romania - Contributia ofiterilor romani la organizarea miscarii" - autor Alin Dimancescu
In spatiul pus la dispozitie de muzeu au fost expuse uniforme de epoca, fotografii document, insemne si brevete, legitimatii si jurnale, carti, brosuri si regulamente, precum si secvente video de arhiva de la evenimente cercetasesti interbelice.
"100 de ani de cercetasie in Romania - Contributia ofiterilor romani la organizarea miscarii" - autor Alin Dimancescu
In spatiul pus la dispozitie de muzeu au fost expuse uniforme de epoca, fotografii document, insemne si brevete, legitimatii si jurnale, carti, brosuri si regulamente, precum si secvente video de arhiva de la evenimente cercetasesti interbelice.
Au fost reunite exponantele din colectia muzeului, precum si din colectii particulare.
Reportaj difuzat joi, 16 mai 2013 pe Radio Romania Actualitati
emisiunea "La minut", redactor: Liliana Nicolae, asculta materialul aici
Primele zile de vizitare (18-19 mai) au coincis cu evenimentul ”Zilele Muzeului Militar National” cand, alaturi de alte activitati de reconstituire istorica, realizate de asociatiile invitate de muzeu, cercetasii centrelor locale din Bucuresti au desfasurat o serie de ateliere cercetasesti interactive si au luat parte la defilare si festivitati.
Multumim celor care au fost alaturi de noi!
Alin Dimancescu / Istoria Cercetasiei
co-organizator
ne-au sustinut:
foto afis: delegatia Romaniei la a treia jamboree internationala, Birkenhead / UK, 1929
(colectia Dimancescu)
vezi si: uniforme cercetasi
Anghelescu. Corneliu Anghelescu.
Nu a fost unul dintre agentii secreti interbelici ai celebrului serviciu SSI. A fost doar un cercetas nascut acum 100 de ani. Astazi nu mai este printre noi.
A fost suficient de ordonat in viata ca sa isi pastreze o arhiva personala, in care s-au gasit si patru documente cercetasesti, pe care le-am vazut la un colectionar din Sibiu. Nu am putut sa le las sa se imprastie in cele patru zari si am sfarsit prin a le cumpara.
Asadar, la 100 de ani de cercetasie in Romania, avem mai jos un lot (ce sec suna acest termen in tranzactiile de gen, netransmitand emotii, ci doar ca niste obiecte se leaga cumva intre ele) de 4 documente al unui cercetas nascut acum 100 de ani (10 martie 1913, Bucuresti).
Pe 1 noiembrie 1923 (avea 10 ani), Corneliu Anghelescu s-a inscris ca cercetas incepator in Cohorta “Negoiul” din Sibiu (unde probabil s-a mutat cu familia). A fost, succesiv, sef de echipa (1924), sef de patrula (1926), sef de grupa (1929) si cercetas de frunte (1929). Pe 15 iunie 1930 a luat examenul de sef de centurie (vezi organizarea cercetasilor)
“Foarte bun cercetas, a tinut mult timp locul de secretar al cohortei” - se noteaza de catre comandantul cohortei in Cartea sa de cercetas.
De remarcat conditiile de calatorie pe care cercetasii le aveau in acei ani: 75% reducere pentru trenurile personale si accelerate, in baza unui parteneriat incheiat intre Asociatia "Cercetasii Romaniei" si Ministerul Comunicatiilor - Directiunea Generala a Cailor Ferate Romane.
In 1932 (anul Jamboreei de la Sibiu), il gasim la Bucuresti (orasul natal), in Cohorta III "Mihai Voda", Legiunea “Pastorul Bucur”. Departe de o imaginea idealizata, Romania acelor ani avea si ea problemele ei. Peste care o posibila suprapunere a unui moment de rascruce adolescentina (C.A. avea 19 ani) il determina pe comandantul sau de cohorta (cpt. Marin Georgescu*) sa ii scrie in carnetul de cercetas un indemn:
“Daca in fiecare clipa gandul nostru ar fi la Dumnezeu, singura perfectiune existenta, am ramane intr’o continua trezire pe drumul curat al cinstei si al iubirei de oameni.
Zilele prin care strabatem acum sunt pline de semne rele. Amaraciuni peste tot.
Cercetasia - conceptie sublima de viata, pare sa-si piarda florile ce le cultiva, in desimea alunecarilor de tot soiul.
Iti scriu astfel, ca nu asi vrea sa te stiu vre-odata pierdut din lumea senina a tineretului curat cercetasesc.
Si am marturia ca poti fi un excelent conducator de cercetasi!”
Firul informatiilor si deductiilor noastre se intrerupe aici.
Documentele de mai sus au fost expuse si la expozitia nationala “100 de ani de cercetasie in Romania” de la Muzeul Militar National (ultima zi de vizitare - 16 iunie). Blocate de o vitrina de protectie, nu au putut fi rasfoite, drept pentru care m-am gandit sa o fac aici, impreuna cu cei interesati.
Documentele de mai sus au fost expuse si la expozitia nationala “100 de ani de cercetasie in Romania” de la Muzeul Militar National (ultima zi de vizitare - 16 iunie). Blocate de o vitrina de protectie, nu au putut fi rasfoite, drept pentru care m-am gandit sa o fac aici, impreuna cu cei interesati.
Alin Dimancescu
vezi si:
* unul din comandantii cu activitate deosebita in anii interbelici, colaborator la revista “Cercetasul”, autor al multor lucrari, printre care “Cercetasii Romaniei la Kandersteg si Paris – 1931” si “Sub poala de codru verde”
Etichete:
colectii cercetasesti,
istoria Cercetasiei
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Esentiale (12)
- Cronologia miscarii cercetasesti din Romania
- Istoricul Cercetasiei (I)
- Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea cercetasiei in Romania
- Despre organizarea cercetasilor
- Despre activitatile cercetasilor
- Primele cercetase
- Cercetasele Romaniei
- Despre infiintarea centrelor traditionale cercetasesti (anii '90)
- Liceul Lazăr - Leagănul Cercetășiei Românești - Dimitrie Dimăncescu
- Cercetășia la Liceul Lazăr - Alexandru Daia
- „Gata oricând!“ Povestea cercetașilor români, de la un grup de liceeni la Casa Regală la Liceul Lazăr - adevarul.ro
Jamboree (9)
- Jamboree internationale. Prima Jamboree (Londra, 1920). Participarea Romaniei
- A 3-a Jamboree Internationala (Birkenhead, 1929). Participarea Romaniei
- Prima Jamboree nationala (Piatra Neamt, 1930)
- Meniu de cercetasi la jamboree (1930)
- A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)
- A treia Jamboree nationala (Mamaia, 1934)
- A patra Jamboree nationala (Brasov, 1936)
- Jamboreea cercetaselor (Breaza, 1935)
- Istoria Cercetasiei @ RoJAM (Saliste-Sibiu, 2011)
Primul razboi mondial (13)
- Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata
- Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare
- Marturia unui cercetas erou
- Inlocuind pe cei plecati, ajutand pe cei ramasi
- Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (1914)
- Europeana 1914-1918
- Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului
- Smardioasa, septembrie 1916
- Plecam in pribegie
- Razboi si pace - Craciunul cercetasilor
- Cercetasii in timp de rasboiu
- Duminica, 1 ianuarie 1917 in timp de rasboiu
- Gata Oricand!
Activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)
Principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?
Instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi
Recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere
Inedit (18)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- Felicitare cercetaseasca de Craciun
-
- D. Dem. Dimăncescu a înmânat insigna cercetașilor de războiu d-lui generai Argeşeanu cercetaseasca de Craciun
-
In memoriam (17)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
Activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)
Principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?
Instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi
Recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere
Inedit (18)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- Felicitare cercetaseasca de Craciun
-
Adunarea Asociatiei Cercetasilor de Razboi
- D. Dem. Dimăncescu a înmânat insigna cercetașilor de războiu d-lui generai Argeşeanu cercetaseasca de Craciun
-
Plecati din Craiova - Turul Romaniei
In memoriam (17)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
-
Ziua "Cercetasilor Romaniei"
- Bunic si nepot, un dialog peste timp
- Cercetasii si troita
- 120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu
- Ramas bun, Majestate!
- In memoriam - Principele Nicolae cercetas
- Conferinta "Contribuția Casei Regale a României la dezvoltarea cercetășiei"
Colectii (12)
- Colectii cercetasesti - Muzeul Militar National
- Colectii cercetasesti - Dimancescu
- Cercetasia in filatelie
- Silver Wolf (Lupul de Argint)
- Anghelescu. Corneliu Anghelescu.
- Colectia Alexandru Daia
- Portret de cercetas
- Ultima carte postala cercetaseasca de cercetas
- Bunic si nepot, un dialog peste timp
- Cercetasii si troita
- 120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu
- Ramas bun, Majestate!
- In memoriam - Principele Nicolae cercetas
- Conferinta "Contribuția Casei Regale a României la dezvoltarea cercetășiei"
Colectii (12)
- Colectii cercetasesti - Muzeul Militar National
- Colectii cercetasesti - Dimancescu
- Cercetasia in filatelie
- Silver Wolf (Lupul de Argint)
- Anghelescu. Corneliu Anghelescu.
- Colectia Alexandru Daia
- Portret de cercetas
- Ultima carte postala cercetaseasca de cercetas
- Insigna Asociatiei Cercetasii Romaniei
- Insigna Asociatiei Cercetasia Romaniei
- Registrul cercetasilor (1914) - licitatie Historic
Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
- Insigna Asociatiei Cercetasia Romaniei
- Registrul cercetasilor (1914) - licitatie Historic
Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
-
Saculetul de povete al cercetasului (1919)
Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu
Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)
Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"
Cercetasia astazi (15)
- Expozitia Nationala "100 de ani de cercetasiei in Romania
- Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor
Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu
Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)
Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"
Cercetasia astazi (15)
- Expozitia Nationala "100 de ani de cercetasiei in Romania
- Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor