Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (29 noiembrie 1914)


[transcriere]
Institutiuni nobile
Cercetasii Romani
Foto 1, 2
Principele Carol inconjurat de d-nii ministri si colonel Berindei, la solemnitatea depunerii juramantului cercetasilor romani. La dreapta: Principele Carol primeste raportul unui cercetas.

Cultul Energiei
Ce pot face cercetasii?
In marele razboiu de acuma, unii cercetasi sunt eroi!

Vremea noastra a dovedit mai mult decat ori cand, insemnatatea fortei in lupta dintre popoare si valoarea curajului. Se crede de unii ca cultura artistica, imbogatirea stiintifica a materialului intelectual, oarecum feminiseaza generatiile si creiaza un om cerebral, la care forta fizica joaca un neinsemnat rol.
Acesta credinta este a priori gresita. Omul intelectual nu poate fi util decat are si puterea fizica de a infaptui ceea ce lumina inteligentei lui ii arata ca e bine. 
Sporturile sunt de altfel un exemplu doveditor in sensul ca un neam intelligent nu poate ignora valoarea sanatatei si dezvoltarei fizice.
Dar aceasta deszvoltare fizica este buna nu numai in ea insasi, dar si in scopul ce’l urmareste, deoarece numai sanatatea deplina este compatibila cu entuziasmul, cu generozitatea, cu avantul, cu spiritul de jertfa, cu nobletea altruismului. Bolnavii sau cei slabi sunt totdeauna egoisti si reci!
Pentru a face din omul modern o fiinta puternica fiziceste, pentru a destepta vigoarea in corpurile slabite ale unei generatii prea intelectualiste, s’au creiat in toate tarile din apus cercetasii – cohorta unor eclaireurs sau boy scouts, - cari au ca deviza nobletea sufletului si energia trupului.

La noi institutia sufletului nu dureaza de mult. Primul apel a fost dat printr’o mica brosura semnata G.G. (sa fie un secret ce nu trebuie sa-l destainuim, ca ea e datorita d-lui G. Giurgea, actualul sef de cabinet de la ministerul instructiei?) si in care se arata pe scurt si clar ce se intelege prin boy-scouts si prin miscarea cercetasilor. 

De atunci ideea si-a facut drum, iar serbarea de Duminica de la “Arenele Romane”, la cari au participat atatia mari dregatori – A.S.R. Principele Carol fiind present ca cercetas, - dovedeste cat avant si cat progres a facut cercetasia in tara noastra. 
Din “Legea cercetasului” citita cu atata inima si accent de A.S.R. Principele Carol retinem cateva puncte de catehism:
Cercetasul isi tine totdeauna cuvantul; pentru el cinstea este o mandrie.
Cercetasul este drept; el dispretuieste minciuna, invidia, rautatea si ura.
Cercetasul are spirit de initiativa; el isi ia raspunderea faptelor sale.
Cercetasul stie sa asculte si sa se supue.
Cercetasul este muncitor si economic; el respecta munca si avutul altuia.
Cercetasul este curat in gand, in vorba si fapte; el se ingrijeste de curatenia trupului, de viata igienica, dand sfaturi si ajutoare.
Cercetasul se sileste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar fi ea.
Un alt articol suna:
“Cercetasul este curagios, el este gata sa ajute pe ceilalti aflati in nevoe si primejdie, si incearca sa fie folositor si altora.”

Pot fi realmente cercetasii capabili de acest inalt spirit de jertfa? O dovedeste aceasta multele cazuri de eroism citate. Dar in raboiul actual s’a dovedit cat entusiasm, ce spirit de jertfa au copii crescuti in principiile nouei morale a cercetasilor. Ultimul numar din “Le Journal” primit la noi ne arata cum doi copii au reusit sa descopere si sa captureze o mina flotanta pe coasta engleza intre Aldeburgh si Somawold.
Cate dezastre n’au evitat acesti doi cercetasi!
Institutia Boy-scouts-ilor a facut dovada stralucita a utilitatii ei…

Gr. T. 


Viitorul, fondat in 1907, era oficiosul Partidului National Liberal. Interzis dupa preluarea puterii de catre comunisti, publicarea lui a fost reluata in anul 1990.
Pe prima pagina a numarului din 19 Noiembrie 1914 (recent intrat in arhiva), pozitie centrala, la rubrica “Institutiuni Nobile”, apare articolul "Cercetasii Romani - Ce pot face cercetasii?"
(vezi transcrierea completa de mai sus)

Ne aflam la aproape o luna dupa moartea regelui Carol I, ctitorul statului roman modern. In vara anului 1914, regele il primise in audienta pe colonelul adjutant Grigore Berindei, care ii prezentase proaspat infiintata Asociatie a “Cercetasilor Romaniei” (1914-1936), in calitate de presedinte al acesteia, obtinand sprijinul total al Casei Regale pentru noua miscare. Alaturi de regele Carol I, la intalnire participasera Principele Ferdinand si Principele Carol.

Primul razboi izbucnise in Europa pe 28 iulie 1914, iar Romania se afla in neutralitate, urmand ca abia in vara lui 1916 sa se alature Aliatilor, impotriva Puterilor Centrale. La data aparitiei acestui numar din Viitorul, Romania era condusa de regele Ferdinand, iar principele Carol fusese desemnat principe mostenitor. Totodata, Principele Carol preluase atributiunile de Comandant al Marii Legiuni a “Cercetasilor Romaniei”, calitate in care sustinea si participa la infiintarea de cohorte si legiuni cercetasesti in toata tara.
(vezi video cu festivitatea depunerii juramantului cercetasilor din Braila, 24 ianurie 1915 - cel mai vechi film de arhiva despre cercetasia noastra)

Cercetasia era privita de catre Casa Regala, armata, clasa politica si societatea civila a acelor ani nu numai prin prisma caraterului educativ revolutionar (legat de completarea cunostiintelor teoretice cu elemente de pregatire fizica si dezvoltare spirituala), ci si cu sperante legate de rolul pe care ar fi putut sa il aiba in momentul intrarii Romaniei in razboi. 

Alin Dimancescuvezi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)