Generalul Robert Baden-Powell (1857-1941) a servit in armata imperială britanica. A inceput serviciul ca locotenent in Regimentul 13 Husari (formatiune de cavalerie cu traditie in misiuni de recunoastere si de hartuire a inamicului).
In anul 1899, in cadrul celui de al Doilea Razboi al Burilor, participa la celebra aparare a Mafeking-ului (oras din Africa de Sud). Colonelul Baden-Powell, aflat in fruntea unor forţe net inferioare numeric, rezistă asediului, organizând diversiuni. Exploateaza, printre altele, activitatea unui corp de cadeti (baieti intre 12 si 15 ani).
[foto 1]
Acestia vor fi folositi ca infirmieri si curieri, dar si in obtinerea de informatii.*
Colonelul, devenit erou, este avansat la gradul de general maior si corpul de cadeti ii devine sursa de inspiratie.
[foto 2]
In vara lui 1907, tabara de pe Brownsea Island se constituie in momentul de nastere al cercetasiei.
[foto 3, 4]
Un an mai tarziu, Baden-Powell publica celebra “Scouting for Boys” (Cercetasia pentru baieti - trad.), lucrare care reformuleaza pe coordonatele civile ale nou apărutei miscari alte carti mai vechi, pe care le scrisese pentru cercetasii militari.
[foto 5, 6]
Incepand cu anul 1908 putem sa vorbim pe langa
cercetasia militara - specialitatea/arma cunoscuta si sub denumiri alternative de “recunoastere”, "cercetare" si/sau “diversiune”
si de cercetasie (scouting) (civila), care va evolua in cea mai frumoasa, democratica si numeroasa miscare pentru copii si tineret din intreaga lume. O metoda de educatie non-formala care va prelua de la armata: juramantul si cadre de ceremonial, elemente de uniforma, modul de organizare ierarhic, denumiri ale tipurilor de formatiuni, disciplina si autoritatea comandantilor.
O miscare care in primele decenii de dupa 1908 (in Romania incepand cu anul 1913) va beneficia de sprijinul decisiv al cadrelor din armata pentru dezvoltarea structurilor sale.
[foto 7]
Alin Dimancescu
extras din articolul "100 de ani de cercetasie in Romania - contributia ofiterilor romani la organizarea miscarii", revista DOCUMENT - Buletinul Arhivelor Militare Romane, nr.1 / 2013
surse foto:
1, 2, 3, 4, 6: wikipedia
5: NZMUSEUMS
7: fratii-dimancescu.ro
* nota: Pe parcursul primului razboi mondial, cercetasii din tarile Antantei au indeplinit misiuni similare
vezi si: Cercetasii Romaniei in Razboiul cel Mare