Semnalizarea "Panaitescu"

actualizare (08.02.2018):
alfabetul Panaitescu readus la viata la Scoala de Iarna a cercetasilor traditionali:-----------------

Semnalizarea “Panaitescu” este un sistem de comunicare bazat pe transmiterea literelor si cifrelor cu ajutorul fanioanelor, brevetat de Victor Panaitescu, ofiter si unul din primii instructori ai cercetasilor nostri.


A fost experimentata in primii ani de cercetasie (1913->), fiind adoptata de armata romana incepand cu anul 1915. In perioada interbelica sistemul a fost introdus pe scara larga la instructia cercetasilor. 
In acei ani cercetasii din Franta adoptatasera Semnalizarea "Panaitescu" dupa ce fusese prezentata si apreciata la reuniuni cercetasesti internationale.(1) 

cercetas folosind sistemul de semnalizare Panaitescu 

"Dupa cam au dovedit experientele este un sistem breverat universal care inlatura toate defectele sistemelor cunoscute pana in prezent pentru ca: 
1. Nu e în functie de culoare. 
2. Nu e in functie de poziţia semnalizatorului, putandu-se semnaliza din picioare, genunchi, asezat si culcat. 
3. Majoritatea literelor e formata din pozitiuni fixe, iar cele 5 litere, care sunt rezultatul exclusiv al miscarii, sunt de asa natura alcatuite, ca nu se poate produce nici un moment de ezitare in recunoasterea lor. Ba chiar au o vizibilitate mai pronuntata ca celelalte la distante mari. 
4. E simplu. Nu cere aparate speciale, decat pentru noapte, ziua putandu-se executa semnalizarea cu doua fanioane, cu batiste, sau la distanţe mici cu bratele libere. 5. E uşor de invatat. Alfabetul singur se poate invata intr-o sedinţa, ce nu intrece 10-15 minute pentru un om inteligent, iar pentru soldatii stiutori de carte, 30-35 minute.

atelier de semnalizare (5)

6. Permite o mai larga intrebuintare chiar in rasboi, prin reducerea posturilor de semnalizare de la doi oameni la unul singur, şi prin faptul ca va fi invataţ cu usurinţa si cu placere de toţi cercetasii si in armata de toti ofiterii, gradatii si oamenii cu stiinta de carte.
 7. Are o iuteala de transmitere de opt ori mare ca a sistemului Morse, putandu-se transmite pană la 50 litere pe minut. 
8. Are aceeasi vizibilitate, ba poate mai mare ca a sistemului Morse, prin faptul ca la distanţele mari, monotonia punctului si a liniei semnalizarii Morse, oboseste foarte repede atentiunea si cu toate ca nu sunt decat doua semne cari se repeta se produce foarte repede confuziune, facand sa lacrimeze ochii. (din experienta). 
9. E placut si interesant prin taptul ca poate fi utilizat si mai pe urma in viata civila, la excursiuni, la vanatoare, sporturi, la urcari pe munti, etc. 
10. Nu se uita niciodata." (2)

In sistemul de progres al cercetasilor interbelici (vezi Carnetul Cercetasului), Semnalizarea "Panaitescu" era inclusa ca proba
-la clasa a II-a:
"Semnalizare. Alfabetul Morse. Semnalizarea Lt-Colonel Panaitescu, cu bratele si fanioanele"
-la clasa I, sectiunea Semnalizare:
"Sa transmiteti si sa primiti fara greseala (sistem Panaitescu), cate o depeşa de 40 cuvinte  cu o iuteala de 50 de litere pe minut, astfel: 
La 900 de metrl, pozitia ln picioare
La 600 de metri, pozitia in genunchi
La 300 de metri poziţia culcat. 
2. Sa faceţi parte dintr-un releu de patrula de 2 km. si sa primiti corect o telegrama in 40 de cuvinte, cu o Iuteala medie de 10 cuvinte si 3 cifre pe minut (sistem Panaitescu
 3. Sa cunoasteti semnalizarea Morse si sa puteti transmite si primi o telegrama de 10 cuvinte si 3 cifre, cu o iuteala de 16 litere pe minut - de la distanta de 500 m." (3)

Alin Dimancescu


surse:

1. lt-col. Victor Panaitescu, Semnalizarea Romaneasca, OETR, 1936
2. lt-col. Victor Panaitescu, Noul sistem de semnalizare, revista Cercetasul nr.10, ianuarie 1931
3. Carnetul Cercetasului, OETR
4. Arhiva Nationala de Filme
5. colectia Dimancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (148)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (10)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)