Virtutea Cercetaseasca de Bronz. Nicolae Decusara.

(recompense)

Virtutea cercetaseasca in varianta interbelica avea 3 clase: bronz, argint si aur.


Cea de bronz se acorda doar cercetasilor (nu si comandantilor sau personalitatilor) pentru o "activitate cercetaseasca deosebita" sau "acte de iscusinta, vitejie sau jertfa de sine in folosul altora".
Ce insemna asta la modul concret? Sa vedem un caz cunoscut.

In anii '30, 8 Iunie era una din cele mai importante sarbatori (Ziua Restauratiei), fiind data la care isi incepuse mandatul regele Carol al II-lea in anul 1930.
Parada din anul 1936 se desfasura pe campul Cotrocenilor (situat pe dealul Cotrocenilor, langa Palat, zona de astazi a fabricii Apaca).
In prezenta regelui si a invitatilor, dupa inceperea oficiala a programului, una din tribunele construite pe un schelet de lemn a cedat. Manifestatia a fost oprita, au fost sute de raniti si zeci de morti. La fata locului s-a instaurat panica, lumea a inceput sa fuga, cei raniti strigau dupa ajutor etc. O relatare extraordinara a unui participant la eveniment puteti sa citi aici*.

In aceasta situatie cu totul speciala, cativa cercetasi au actionat cu sange rece, pentru a transporta ranitii la punctul de prim ajutor.
Comandamentul Centuriei a V-a a transmis presei un comunicat:

"In timpul lucrarilor de salvare a victimelor din tribuna prabusita pe platoul Cotroceni, s'au distins urmatorii cercetasi din Centuria V-a "Ultimul strajer al Capitalei" din cadrul Cohortei IV Verde "Marele Voevod Mihai" repartizati la postul de prim ajutor:
1) Nicolae Decusara, desi isi avea mama si matusa ranita, cu un curaj si devotament vrednic de admirat a continuat a da ajutoare ranitilor, transportandu-i la postul de prim ajutor.
2) Mircea Mihailescu, Octavian Mihailescu, Ion Emil, Marsu Vasile si Popescu Valter, Caldararu Alex, Eugen Doleanu, Paraianu Mihail, toti tineri intre 15 si 17 ani au ajutat la transportarea ranitilor dand dovada de un devotament si o abnegatie mai presus de orice lauda.
S'a mai distins si Comandantul de Centurie Traian Mitroiu, Cohorta Pitesti, care a depus tot curajul sau la ajutorul ranitilor."

 

La scurt timp Nicu Decusara avea sa primeasca Virtutea Cercetaseasca de Bronz.

Modul in care s-a comportat in aceasta situatie nu a fost intamplator. La cei 17 ani ai sai, Nicolae Decusara era un cercetas cu 8 ani vechime, participase deja la doua jamboree (la prima - Sibiu/1932, plecand din Bucuresti pe bicicleta), iar peste numai doua luni urma sa participe la a treia (Brasov).
Destinul sau avea sa fie legat si de reinfiintarea cercetasiei (ca miscare) in anul 1990, cand a facut parte din grupul condus de Alexandru Daia (fostul sau comandant de la Cohorta IV Verde), insufletind tanara generatie si formand cateva promotii de cercetasi in spritul cercetasiei traditionale.


Alin Dimancescu


* din anul 1934 Cercetasia, pastrandu-si structurile, fusese trecuta sub comandamentul Strajii Tarii in cadrul Oficiului pentru Educatia Tineretului din Romania (OETR); existau in paralel cercetasi si strajeri, situatie care va dura pana in ianuarie 1937, cand se desfiinteaza Cercetasia


foto insemn VC de Bronz + articole din presa vremii: colectia Nicu Decusara (prin amabilitatea domnului comandant Nicu Ansusca)


vezi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)