Asociatia Scout Catolica Romana (ASCRO)


In anul 1991 un grup de lideri cercetasi din Italia (membri AGESCI - Asociatia Italiana Catolică a Cercetasilor si Ghizilor - din zona Venetia, in frunte cu Pierpaolo Campostrini) au prezentat in Moldova (incepand cu zona Iasului) cercetasia catolica. In perioada care a urmat au ajutat tinerii si preotii sa se formeze in pedagogia scout si sa organizeze mai multe centre catolice.
Demersurile incepute pe 30.06.1991 s-au finalizat pe 11.11.1991, cand lua fiinta "Asociatia Scout Catolica Romana" (ASCRO), avand ca fondatori 25 de tineri care au semnat procesul verbal, comisia de redactare fiind alcatuita din Paulet Ioan, Roca Gabriela si Iricinschi Alina.

La 29.04.2002 centrele catolice din ASCRO au fost admise fiecare in parte in Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (ONCR). ASCRO a fost admisa ca membru in Conferinta Internationala a Scoutismului Catolic (CICS) pe 5 septembrie 2005. 
In cadrul ONCR, centrele catolice au preluat sistemul de organizare si grupele de varsta (lupisori/7-10 ani, temerari/11-14 ani, exploratori/15-18 ani). 
La inceputul anului 2014 erau inregistrati aprox. 900 de cercetasi catolici, majoritatea centrelor catolice fiind in Moldova si Bucuresti.

Incepand din anul 2013, pentru a apara cu prudenta pedagogica principiul unitatii in diversitate, cercetasii catolici s-au organizat in interiorul ONCR sub coordonarea Conferintei Nationale a Centrelor locale cu Specific Catolic avand 3 responsabili generali, respectiv Mioara Sorina Husanu, Carmen Antal Berbecaru si pr. Alois Hirja, secretar fiind Paula Chelaru.

[participantii la intalnirea Conferintei Nationale a Centrelor locale 
cu Specific Catolic din 18 ianuarie 2014 de la Bacau]

Scopul acestei structuri este de a sustine spiritualitatea, pedagogia si identitatea catolica a cercetasilor de aceasta confesiune. In centrul preocuparilor se afla educarea si formarea cercetasilor, de aceea principala grija liderilor catolici nu este de a elabora evenimente speciale, ci mai ales de a realiza si urmari cu deosebita atentie o educatie a persoanei care sa integreze aspectele complementare in procesul educativ. 

De-a lungul timpului ASCRO a organizat campuri de formare in cooperare cu AGESCI . 
Lumina Pacii de la Betleem este un eveniment cu o mare sustinere din partea cercetasiei catolice, dar este deschis tuturor cercetasilor.

[Lumina Pacii de la Betleem, Iasi, decembrie 2012] 

Cercetasii din centrele catolice au mai participat la jamboree/2011, centenar/2013, Cupa Izvoarelor etc. sau au organizat ScoutIS.

[ScoutIS 5.0, Valea Lupului, 1-3 mai 2014]

Alaturi de voluntariatul amplificat de motivatiile spirituale, grija pentru educatia integrala, simtul constiintei si angajarea categorica in favoarea valorilor, mai sunt si alte caracteristici ale cercetasiei catolice care sunt un rezultat al vietii spirituale: entuziasm, capacitate de slujire si atentie fata de ce-i drept si educativ.


contact ASCRO: 
adresa: Bd. Stefan cel Mare, 26, 700064 - Iasi
Mioara-Sorina Husanu (mioara.husanu@scout.ro, sorimia76@yahoo.it)
Angela Dimisca (dimisca.angela@yahoo.com)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)