Sub poala de codru verde


Aparuta in anul 1938 la Editura Marvan S.A.R., la un an dupa ce cercetasia fusese desfiintata, lucrarea de fata se constituie in cel mai complet manual editat la noi despre organizarea taberelor cercetasesti/strajeresti.
Cartea este semnata de Teofil Sidorovici (comandantul Strajii Tarii) si de cpt. Marin I. Georgescu (unul dintre comandantii cercetasiei din anii'30, avand la activ si cartea jurnal "Cercetasii Romaniei la Kandresteg si Paris 20 iulie - 23 august 1931 - Insemnari de calatorie").


Spre deosebire de multe alte carti aparute dupa 1937, "Sub poala de codru verde", subintitulata si "Manualul taberelor strajeresti", trateaza aproape exclusiv partea tehnica a strajeriei, care preluase toata metoda de la cercetasie. Aspectele legate de propaganda / cultul personalitatii regelui Carol al II-lea sunt aproape insesizabile in economia informatiilor furnizate.
Insasi bibliografia cartii este cercetaseasca si se bazeaza pe lucrari cercetasesti aparute in tara, dar si in strainatate. Aproape tot ceea ce veti gasi aici fusese aplicat si in anii de glorie ai cercetasiei, marcati de desfasurarea jamboreelor noastre nationale (Piatra Neamt/1930, Sibiu/1932, Mamaia/1934, Brasov/1936).

Alin Dimancescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)