Cuvinte Cercetasesti - Generalul Dragalina


Aparuta in anul 1919 in Biblioteca Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (seria B, No. 4), lucrarea "Cuvinte Cercetasesti" grupeaza articole si cuvantari ale lui Gheorghe Adamescu - istoric literar, bibliograf, autorul unor manuale de literatura din perioda interbelica si membru corespondent al Academiei Romane, totodata si membru in primul comitet central al Asociatiei "Cercetasii Romaniei", in calitate de director al Directiei Publicatiilor (1).

Am ales din aceasta lucrare ultimul material din cuprins, inchinat Generalului Ioan Dragalina, "un erou al timpului nostru". E bine de stiut ca generalul Dragalina a fost inainte de primul razboi mondial si comandantul sectiunii Prahova in cadrul Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (1914-1936).

"Daca in adunarea cercetaseasca, cercetasii si conducatorii lor isi propun sa comemoreze pe unul dintre ai lor, figura celui pe care il plangem, dar il slavim azi, iese, prin marimea ei, din cadrul pe care nu i l-am putea pune, caci el este nu numai al cercetasiei, ci al armatei, al tarii, al neamului romanesc intreg.
Generalul Dragalina este un erou in intelesul deplin al cuvantului, mai mult, el este un simbol". [citeste aici tot articolul]Alin Dimancescu


surse:
1 - O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei,  Stabilimentul de Arte Grafice “Energia”, Bucuresti, 1916
2 - Gheorghe Adamescu, Cuvinte Cercetasesti, Biblioteca Asociatiei "Cercetasii Romaniei",  no.4, Bucuresti, 1919

vezi si alte titluri din Biblioteca Cercetasului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)