Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)

Publicata in anul 1915 la editura librariei SOCEC & Comp din Bucuresti, lucrarea “Cercetasii - Un program de educatiune civica” reprezinta aparitia in Romania a celebrei Scouting for Boys, prima carte despre cercetasie, scrisa de lord Baden-Powell in 1908 si vanduta pe parcursul anilor intr-un numar aproximat la 100-150 de milioane de exemplare.


Editia in limba romana este aparuta in traducerea lui Ion I. Onu (1868-1937), pedagog cu studii de specialitate la Institutul “Jean Jacques Rousseau” din Geneva. Timp de 40 de ani a elaborat manuale scolare. In anul 1920 a infiintat in satul natal - Badeni (langa Harlau, Iasi) - o scoală normală mixta, cu scopul de a pregati cadre didactice pentru invatamantul primar de la sate.


Ion I. Onu a avut acceptul autorului (B-P) si al editorului (Cyril Arthur Pearson) pentru o traducere libera dupa o editie in franceza a lui Pierre Bovet, directorul institutului pedagogic pe care il absolvise in Elvetia.

Prefata cartii este scrisa de catre sociologul G.D. Scraba, prieten cu traducatorul.

Cartea se constituie in cea mai celebra scriere a lui Baden-Powell, fiind busola dupa care se va ghida cercetasia in anii care vor urma. Toate capitolele includ “campfire yarns” (povesti-pilda care exprima ideea principala), sfaturi pentru instructori, jocuri si activitati pentru cercetasi.


[coperta celei de-a doua editii romanesti din anii '30,
cu adaugiri de lt. col Ulisse Samboteanu]

Cercetasii - Scouting for Boys este una din piesele de baza ale Bibliotecii Cercetasului, un proiect care isi propuna sa reuneasca carti, manuale, brosuri, reviste si harti cercetasesti editate incepand cu anul 1913.

Pe 1 iunie 2016, in cadrul targului de carte Bookfest, cercetasii traditionali ACT-RO si Editura Integral au lansat "Cercetasii", re-editarea traducerii din anul 1915.Alin Dimancescu


referinte si foto Ion I. Onu:
-Badeni, Iasi, wikipedia
-personalitati ale Colegiului National Iasi

vezi titlurile din Biblioteca Cercetasului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)