Drumul Cercetasilor Romaniei


Cartea este scrisa in anul 1994 de prof. univ. Mircea Stefan, unul din presedintii Organizatiei Nationale “Cercetasii Romaniei”.
“Cu respect fata de trecut, dar si cu incredere in viitor, o noua generatie de cercetasi preia si duce mai departe faclia luminoaselor traditii. As dori ca aceasta carte sa fie pentru noii cercetasi un punct de sprijin in elanul lor spre noi orizonturi.”

Lucrarea trateaza dintr-o perspectiva istorica, dar si pedagogica evolutia cercetasiei de la infiintare (1913-14) pana in anii ei de glorie din perioada interbelica, trecand prin episoadele participarii cercetasilor la primul razboi mondial (1916-1919). 
Multe din aspectele legate de vechea cercetasie sunt tratate si pe blogul de fata. O parte din postari folosesc ca sursa pentru unele informatii si aceasta carte.

La finalul cartii, putem sa vedem cum isi imagina prof. Mircea Stefan in 1994 (acum aproape 20 de ani, la un an de la primirea ONCR in WOSM) viitorul cercetasiei noastre. 

Alin Dimancescu


selectii din subcapitolul
Scrutand viitorul cercetasiei 

"La capatul acestei carti de evocare a trecutului cercetasiei romane, vom incerca sa aruncam si o privire spre viitorul acesteia. 
Viitorul ascunde intotdeauna incertitudini. Ne putem imagina totusi devenirea cercetasiei noastre daca tinem seama de traditiile care tind sa se perpetueze, daca sesizam germenii noului si tendintele actuale de dezvoltare a scoutismului in lume si daca avem in vedere cerintele obiective ale evolutiei noastre sociale […]. 

Previzibelele inoiri nu inseamna o negare a principiilor de baza, care asigura persistenta cercetasiei […].

Este intru totul posibila o crestere spectaculoasa a miscarii noastre cercetasesti in anii care vor urma. Numarul cercetasilor care este astazi de ordinul miilor, va fi intr-un viitor nu prea indepartat de ordinul zecilor de mii […].

In ce masura va creste miscarea si rolul ei - aceasta depinde de succesul actiunilor cercetasesti care vor fi organizate, de atractivitatea si de rasunetul lor, de felul in care vom sti sa popularizam ideea cercetasiei prin mass media, de atragerea si pregatirea corespunzatoare a adultilor [...].

Este greu de crezut ca cercetasia, ca principala forma de educatie extra-scolara, s-ar putea dezvolta altfel, decat in stransa legatura cu invatamantul [...].

In librarii se vor gasi nu numai studii psiho-pedagogice asupra cercetasiei, dar si carti de jocuri cercetasesti, indrumari privind viata de tabara, manuale pentru pregatirea in diferite “specialitati” cercetasesti, povestiri din viata cercetaseasca. Vor apare reviste cercetasesti pe care in mare masura le vor scrie chiar cercetasii […].

Grupuri de “Pieteni ai cercetasiei” se vor integra si ele intr-o asociatie a cercetasilor adulti din toata tara […]. O preocupare de capetenie va fi mereu pentru ei sa sprijine, cu tragere de inima, dar si cu discretie, miscarea cercetasilor […].

Daca spiritul cercetasesc va deveni starea de spirit a unei mari parti a tineretului nostru, poate ca norii vor incepe sa se risipeasca. In lumea incerta in care traim, cercetasia ofera o speranta”


textul integral al subcapitolului poate fi vizualizat/descarcat de pe link-ul de mai jos

Mircea Stefan, Drumul Cercetasilor Romaniei, Editura Didactica si Pedagogica R.A, Bucuresti, 1994 citeste si documentul:
o analiza a cercetasiei noastre (situatia in care suntem, cauze, optiuni pe care le avem)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)