Istoria nu inseamna si azi?

update: 
la 27.01.2014 m-am retras/dezangajat din calitatea de membru de onoare al ONCR14.09.2013
I. Istoria Cercetasiei

Dragi cercetasi, parinti de cercetasi si prieteni!
(de pe roleader, facebook, blogger si nu numai)

Sunt Alin Dimancescu. De mai bine de 3 ani de zile va aduc stiri proaspete depre cercetasia din anii 1913-1937. Fac asta sub numele de “Istoria Cercetasiei” (facebook).


Stiam din familie ca bunicul meu fusese cercetas, desi nu ne-am intalnit niciodata… Abia acum 5 ani mi-am redescoperit comoara din pod. Un jurnal, documente, carti si reviste, fotografii, legitimatii, brevete si insigne. Mi-am dat seama ca toate acestea nu sunt numai ale mele, le-am readus la viata si le-am impartasit cu voi. Continui sa o fac si acum, cand informatiile si sursele s-au diversificat: anticariate sau targuri, arhive, prieteni si colectionari. 

In primavara lui 2011 RoJAM batea la usa. La invitatia celor din conducerea ONCR care isi doreau si o componenta de prestigiu legata de traditia cercetasiei noastre, am venit cu mult entuziasm, cu filme cercetasesti interbelice din fondul arhivelor de la Jilava (ANF) si cu un atelier de Istoria Cercetasiei. Si mai presus de toate, cu dorinta de a inspira tanara generatie sa faca o fapta buna in fiecare zi. Intr-una din serile jamboreei am primit esarfa nationala si titlul de membru de onoare al ONCR. 

A trecut RoJAM, am fost invitat la multe activitati, am cunoscut cercetasi si lideri de la Centrele Locale (CL) din tara. Am pornit un proiect de suflet (Pe urmele unui jurnal) si un alt demers, de reconstituire a bibliotecii vechilor cercetasi.

A sosit si 2013, un an plin de semnificatii pentru noi toti. M-am bucurat cand am aflat ca echipa de centenar doreste sa organizeze in vara mai multe campuri si ca numele acestora vor fi alese din cele ale unor personalitati care au contribuit la succesul cercetasiei

Impreuna cu prietenii de la CL Dimancescu am organizat o expozitie nationala de centenar, aducand alaturi de colectia Muzeului Militar National (partener cu noi intr-un protocol national) si alte colectii private, ocupandu-ma de ce inseamna productia unui astfel de eveniment. Demers in care, desi am solicitat, nu am avut sprijinul echipei nationale pe partea de comunicare, promovare si integrare in calendarul de activitati de centenar.

M-am gandit ca Istoria Cercetasiei ar putea sa recreeze uniformele cercetasilor interbelici (poate si pentru o parada de 1 Decembrie sau pentru evenimente de reconstituiri istorice)  si sa aduca vechile insemne si fragmente de istorie mai aproape de zilele noastre. Asa a aparut in mai anul acesta Magazinul Cercetasilor, de fapt un butic de suveniruri cercetasesti traditionale, amenintat inca de la primii pasi ca incalca un teritoriu revendicat nu cu argumente istorice, ci cu interpretari de brevete OSIM…
Magazinul merge inainte si sper ca in curand sa avem disponibile (la comanda) si costume complete de cercetasi interbelici, asemeni celui admirat in acest an la diverse evenimente.

Considerand ca 2013 nu este numai un prilej de a sarbatori 100 de ani de cercetasie in Romania, dar si cel mai bun moment pentru o analiza, in baza discutiilor informale pe care le-am avut cu lideri si sefi de CL din ONCR am realizat o prezentare legata de situatia cercetasiei noastre astazi si a problemelor pe care aceasta le are in a-si atinge potentialul
Acest demers este cu atat mai actual cu cat la ultima conferinta europeana a cercetasilor si ghizilor, Berlin 14-21 august 2013, reprezentantii WOSM au atentionat delegatia noastra pentru contra performanta de a ne clasa pe ultimul loc din Europa, dupa 20 de ani de sprijin constant.

In planul de actiune pe anii 2012-2014, viziunea ONCR este ca in 2016 sa existe peste 9,000 de cercetasi si 1,000 de lideri. Care este dinamica 2013/14/15, pana la atingerea progresiva a acestei tinte? Exista o estimare a numarului de CL care ar sustine un astfel de efectiv? Ar putea fi sustinuta aceasta crestere pe actuala structura orizontala? In afara dorintei de a deschide CL acolo unde nu suntem prezenti, exista un plan concret?
Sunt doar cateva intrebari pe care le-am ridicat in ultimul document, in care am facut si catava propuneri legate de structura si dezvoltare.

Consider ca cercetasia noastra poate sa mearga inainte numai prin afirmarea spiritului democratic in cadrul organizatiei. Prin asumarea unor puncte de vedere diferite asupra dezvoltarii miscarii, urmate de dezbateri asupra cailor de urmat. 

Orice incercare de a transforma pluralismul de idei intr-o formula de decizie discretionara, inchiderea dialogului prin sentinte ale Consiliului Director (CD) si izolarea/timorarea celor care sprijina sau discuta o propunere nu pot decat sa compromita ideea de cercetasie, intr-o societate bazata pe principii democratice.


II. Cand membri de onoare nu isi platesc cotizatia…

In data de 13 septembrie 2013, presedintele ONCR a trimis informarea de mai jos pe grupul roleader, la care nu am acces.  Am primit mesajul de la mai multi membri ai grupului, cu diverse comentarii si incurajari. Le multumesc tuturor!

Dragi prieteni,

In contextul discutiei si dezbaterii lansate de curand "1913-2013", doresc sa va aduc in atentie cateva elemente de ordin statutar si juridic si asupra pozitiei legale pe care ONCR a fost nevoit sa o ia astazi pentru a apara marca inregistrata "Cercetasii Romaniei":

1. dnul Alin Dimancescu nu este membru cercetas al organizatiei. Nu este voluntar adult, nu este lider cercetas, nu a platit cotizatie in vreun centru local membru al ONCR. El a primit titlul de "membru de onoare al ONCR" in Adunarea Generala din 2011, de la Saliste, pentru contributia avuta in ceea ce priveste istoria cercetasiei si in memoria bunicului sau.

2. Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei”, are inregistrate la OSIM – Organismul de Stat pentru Inventii si Marci,  urmatoarele marci „Cercetasii Romaniei” si floarea de crin (galben, portocaliu cu frunza de brad verde). 

3. In luna mai 2013, dnul Alin Dimancescu, ca persoana fizica, a inceput producerea unei serii de obiecte, replici ale obiectelor cercetasesti din perioada interbelica, cu sintagma „Cercetasii Romaniei”.

4. In acel moment i s-a atras atentia verbal dnului Alin Dimancescu ca incalca marca inregistrata de catre „Cercetasii  Romaniei”, protejata de legile in vigoare. Domnul Alin Dimancescu, la sugestia mea, a scris un email consiliului pentru a notifica cu vedere la productia acestor obiecte. Consiliul director a considerat ca aceste obiecte pot fi vandute in cadrul ONCR numai prin intermediul Scoutshop, ca magazin oficial al cercetasilor, propunand realizarea unui contract intre Scoutshop si (firma lui )Alin Dimancescu. Aceasta propunere a fost refuzata de dnul Alin Dimancescu, dumnealui continuand vinzarea obiectelor pe site-ul propriu, pe Facebook si in diferite evenimente cercetasesti.

5. La sugestia casei de avocatura cu care avem contract pro-bono datorita dnei Litcanu, ONCR a depus dosarul pentru reinregistrarea marcilor ONCR, atat pentru domeniul comercial si educativ, adaugand o serie de elemente suplimentare specifice ONCR.

6. In  data de 30.08.2013, domnul Alin Dimancescu, ca persoana fizica, a depus la OSIM propunerea de inregistrare a marcii Cercetasia Romaniei. Puteti vedea informatia in documentul din link, pagina 1, pozitia 17, si ulterior la pagina  7. 

7. Astazi 13.09.2013, ONCR a depus prin casa de avocatura evident, un dosar de opozitie a marcii depuse de dnul Alin Dimancescu, considerand ca atinge direct marca inregistrata de catre organizatia noastra.

In acest context, consideram ca dezbaterea la care ni se propune sa contribuim are de fapt multe elemente necunoscute, care cel putin pana acum, dovedesc ca ating imaginea si integritatea Organizatiei Nationale „Cercetasii Romaniei” in ansamblul ei.

Numai bine, 
Bianca

Bianca Nesiu-Bedreag
____________________________________
Presedinte
Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei - ONCR
Membru cu drepturi depline al WOSM, CTR si VOLUM
Site:    www.scout.ro
Pagina de Facebook      
E-mail: bianca.nesiu@scout.ro
Twitter: biancanesiu


III. Un raspuns

Considerand ca e regretabil ca astfel de formulari si concluzii deformate ajung la un public preocupat si/sau implicat in destinul cercetasiei de astazi, doresc sa fac urmatoarele precizari, asociate cu sub-punctele capitolului anterior.

1. Conform statutului ONCR art. 17 (1) nu exista termenii de membru cercetas, voluntar adult sau lider cercetas, ci acela de “membri titulari”. Acestia pot fi “cercetasi” sau “lideri adulti”.
conform art. 17 (3) “Membri de onoare sunt persoanele carora ONCR le confera acest titlu, in functie de contributia adusa sustinerii organizatiei”
Ca atare, membrii de onoare nu sunt asimilati membrilor titulari si nu au cum sa fie asociati cu elemente specifice acestora: activitate in CL, cotizatie, plata etc., mentionarea acestor evidente fiind cel putin lipsita de sens. 

2. Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei” are inregistrata la OSIM, marca individuala (solicitant persoana juridica) si combinata (denumire insotita de un element grafic)
„Cercetasii Romaniei” SI floarea de crin (galben, portocaliu cu frunza de brad verde), 
reprezentand in fapt sigla ONCR

3. In luna mai am produs un numar de replici (insigne si catarame) ale unor insemne cercetasesti interbelice, originalele produse de Asociatia ”Cercetasii Romaniei” (1914-1936) gasindu-se cu mare greutate si la preturi prohibitive, chiar si pentru entuziasti.

4. La vremea respectiva am explicat reprezentantului ONCR ca inregistrarea  marcii (combinate) “Cercetasii Romaniei” se refera la sigla actuala a organizatiei in ansamblul ei (text+imagine).
Mailul trimis de mine cu buna credinta a cerut sprijinul CD ONCR doar pentru promovarea acestor insemne la evenimentele de centenar. Am declinat recomandarea CD de a vinde obiectele exclusiv prin Scout Shop in baza urmatoarelor argumente, expuse in scris la data respectiva:
a. Scout Shop este magazinul oficial al ONCR si ca atare este singurul care poate vinde obiecte oficiale / sub sigla ONCR 
b. Scout Shop nu poate pretinde drepturi exclusive pentru obiecte/insemne neoficiale (fara sigla ONCR sau nereprezantand insemne ONCR), cu atat mai mult asupra unor simboluri ale unor alte asociatii, care nu mai sunt active, dar care fac parte din istoria comuna a tuturor cercetasilor de astazi, indiferent de structura/asociatia in care acestia activeaza.
Prezenta unor magazine neoficiale este mai mult decat binevenita, asa cum se intampla si in alte tari.

5. S-a inregistrat de catre ONCR la data de 28.06.2013 marca “Cercetasii Romaniei CREEM O LUME MAI BUNA Gata Oricand!” pe clasele 41 si 35 
6. Da, la 30.08.2013 am facut cerere de inregistrare pentru marca “Cercetasia Romaniei”.
Incepand cu luna martie 2010 folosesc adresa cercetasia.blogspot.ro prin seviciul Blogger. 
La data de 12.04.2013 am cumparat domeniul cercetasia.ro, acesta redirectand momentan catre prima adresa.
Folosesc cu buna credinta cercetasia.ro si cercetasia.blogspot.ro pentru continut (informatii istorice, documente, articole si analize, promovare evenimente si activitati) legat de cercetasia din tara Romania si am decis sa protejez denumirea Cercetasia Romaniei, ca marca pe clasa 41, care include activitati de "educatie". 
7. Urmeaza ca procedura de inregistrare si dosarul de opozitie a marcii sa decurga respectand prevederile Legii nr.84/1998, etape unde voi sustine (daca va fi cazul) motivatia de la punctul 6., aducand si alte argumente. 


IV. Concluzii

-> Considerand cele de mai sus, apreciez ca nu am avut intentia si nu exista elemente prin care sa ating imaginea si integritatea ONCR.

-> Semnalez folosirea unor false pretexte in incercarea de a evita discutiile pe fondul problemei: aspecte sesizate in primele doua analize prezentate: “1913-2013, o alta perspectiva” si “12K, o propunere pentru crestere”.

-> Cu cele mai bune intentii, doresc sa sesizez CD ONCR ca in propriul demers, prin care ONCR isi inregistreaza marca “Cercetasii Romaniei CREEM O LUME MAI BUNA Gata Oricand!”, 
verbul “a crea” la persoana I plural (vezi conjugarea) trebuie folosit in forma gramaticala corecta. 
Ca atare, pentru a nu "atinge imaginea” organizatiei, sugerez sa fie operata verificarea si modificarea cuvenita, eventual si folosirea diacriticelor.
“Cercetaşii României CREĂM O LUME MAI BUNĂ Gata Oricând!” 


Alin Dimancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


lista postari (153)

esentiale (9)

- Cronologia miscarii cercetasesti din Romania
- Istoricul Cercetasiei (I)
- Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea cercetasiei in Romania
- Despre organizarea cercetasilor
- Despre activitatile cercetasilor
- Primele cercetase
- Cercetasele Romaniei
- Despre infiintarea centrelor traditionale cercetasesti (anii '90)
- Liceul Lazar - Leaganul Cercetasiei Romanesti

jamboree (9)
- Jamboree internationale. Prima Jamboree (Londra, 1920). Participarea Romaniei
- A 3-a Jamboree Internationala (Birkenhead, 1929). Participarea Romaniei
- Prima Jamboree nationala (Piatra Neamt, 1930)
- Meniu de cercetasi la jamboree (1930)
- A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)
- A treia Jamboree nationala (Mamaia, 1934)
- A patra Jamboree nationala (Brasov, 1936)
- Jamboreea cercetaselor (Breaza, 1935)
- Istoria Cercetasiei @ RoJAM (Saliste-Sibiu, 2011)

primul razboi mondial (11)
- Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata
- Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare
- Marturia unui cercetas erou
- Inlocuind pe cei plecati, ajutand pe cei ramasi
- Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (1914)
- Europeana 1914-1918
- Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului
- Smardioasa, septembrie 1916
- Plecam in pribegie
- Razboi si pace - Craciunul cercetasilor
- Cercetasii in timp de rasboiu

activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)

principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?

instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi

recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere

inedit (16)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- felicitare cercetaseasca de Craciun

in memoriam (15)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
- Ziua "Cercetasilor Romaniei"
- Bunic si nepot, un dialog peste timp
- Cercetasii si troita
- 120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu
- Ramas bun, Majestate!

colectii (7)
- Colectii cercetasesti - Muzeul Militar National
- Colectii cercetasesti - Dimancescu
- Cercetasia in filatelie
- Silver Wolf (Lupul de Argint)
- Anghelescu. Corneliu Anghelescu.
- Colectia Alexandru Daia
- Portret de cercetas

Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
- Saculetul de povete al cercetasului (1919)

Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu

Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)

Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"

Cercetasia astazi (15)
- Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- 12K, o propunere pentru crestere
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor