update 12.11.2013:
Boy Scouts of Romania on Eastern Front
adica lucrurile chiar se intampla :-)
Marti 17 septembrie 2013, la Biblioteca Academiei Romane s-a desfasurat o conferinta de presa prilejuita de lansarea proiectului “Europeana 1914-1918" in Romania.
adica lucrurile chiar se intampla :-)
Marti 17 septembrie 2013, la Biblioteca Academiei Romane s-a desfasurat o conferinta de presa prilejuita de lansarea proiectului “Europeana 1914-1918" in Romania.
Cu ocazia implinirii in 2014 a 100 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul si arhiva digitala a Europei, isi propune sa colecteze si sa publice pe internet amintiri de familie si povesti personale de razboi, pentru a ajuta generatiile viitoare sa inteleaga mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obisnuiti de pe continentul nostru.
Conferinta de presa a beneficiat de prezenta domnilor Jonathan Purday (foto) - purtatorul de cuvant si Franck Drauschke, coordonatorul proiectului.
Eveninmentul a fost deschis de domnul Cornel Lepadatu, director adjunct al Bibliotecii Academiei Romane. Domnul academician Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Romane, a vorbit despre perspectiva locala si consecintele primului razboi mondial pentru Romania.
Am prezentat pe scurt o poveste din perioada primului razboi mondial, parte a unei arhive de familie (1, 2, 3, 4, 5), deja online.
radio:
In Romania, vor fi realizate doua actiuni de colectare la care oamenii vor putea sa isi aduca amintirile (legate de razboi sau de viata de zi cu zi a romanilor din anii 1914-1918) pentru a fi transpuse in format digital si inregistrate, astfel:
1. Bucuresti, 27 si 28 septembrie, intre orele 10:00-17:30, Biblioteca Academiei Romane
2. Cluj Napoca, 4 si 5 octombrie, intre orele 10:00-17:30, Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” Cluj
(toate materialele se returneaza in aceeasi zi)
Se poate contribui cu materiale si direct pe site-ul proiectului.
Un capitol aparte de astfel de amintiri care merita digitizate sunt cele legate de contributia pe care Asociatia “Cercetasii Romaniei” (1914-1936) si-a adus-o la sustinerea efortului general de razboi in perioada 1916-1918. Cercetasii au actionat ca forte auxiliare in spatele frontului, avand o contributie directa la eliberarea unui surplus de combatanti pentru prima linie, precum si in mentinerea functionala a unor servicii publice.
Daca aveti cunostiinta de astfel de materiale (fotografii, jurnale, amintiri de familie) din acei ani, sunteti bineveniti la actiunile de colectare de la Bucuresti si Cluj Napoca sau direct pe site-ul Europeana 1914-1918.
Doua exemple a ceea ce am putea inregistra:
1. marturia cercetasului erou Constantin Sapatino (inregistrare audio, 1993)
2. brasarda de Crucea Rosie purtata de un cercetas la spitalul Filaret, Bucuresti (fotografie, explicatii)
Participand sau recomandand acest proiect salvam nu doar niste fotografii si istorii de familie, ci si mandria de a fi buni romani, un sentiment pe care l-au simtit din plin eroii nostri din 1916-1919.
Alin Dimancescu
anexe:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu