Jurnalist roman, avocat si activist pentru drepturile omului.
A fost un sustinator al drepturilor omului si a acuzat anti-semitismul in perioada interbelica.
In 1914 este membru in primul comitet de initiativa si mai apoi in comitetul central al Asociatiei “Cercetasii Romaniei”, ramanand una din personalitatile care au sprijinit constant cercetasia. A explicat pe intelesul copiilor principiile morale cuprinse in Legea Cercetasului.
Conduce “Revista copiilor si a tinerimii” in care sunt publicate articole si povestiri despre cercetasie. In preajma intrarii Romaniei in primul razboi mondial revista propune exemple de activitati pe care cercetasii ar putea sa le faca in caz de mobilizare. Preocuparile sale pentru democratie s-au rasfrant si asupra organizarii cercetasiei, propunand, printre altele, ca cercetasia sa faca abstractie de decalajele sociale sau ca sefii de patrule sa fie alesi de catre cercetasi si nu numiti de catre comandanti.
Fiul sau, Gheorghe Costa-Foru, fost cercetas, incadrat ca ofiter de artilerie a murit in luptele de langa Brasov in septembrie 1916.
1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Costa-Foru
2. Gheorghe D. Mugur, “O scoala de imputernicire”, Stabilimentul de arte grafice “Energiea”, Bucuresti, 1916
3. Mircea Stefan, Drumul Cercetasilor Romaniei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994 3. Pe marginea catorva morminte – Pentru fostii elevi si absolventi morti pe campul de lupta in Rasboiul pentru intregirea neamului 1916-1918, Monografia Liceului “Gh. Lazăr”, Institutul de Arte Grafice Luceafărul, Bucuresti, 1935
4. Pe marginea catorva morminte, Monografia Liceului “Gh. Lazăr”, Institutul de Arte Grafice Luceafărul, Bucuresti, 1935
foto: Family Group Sheet, www.christopherlong.co.uk
foto: Family Group Sheet, www.christopherlong.co.uk
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu