Micul cercetas

Revista “Universul copiilor si al tineretului”, supliment editat de “Universul” in perioada interbelica, cuprindea in paginile sale si rubrica “Scolari distinsi”. 

In numarul din 15 august 1934, rubrica incepe cu un portret de cercetas, de fapt al unui pui de soim. Conform Statutele si Regulamentului Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1929), "puii de soimi sunt copii intre 7 si 11 ani, care se silesc sa pazeasca legea cercetasului si care prin fapte potrivite acestei legi se pregatesc a fi buni cercetasi", fiind ucenici in cercetasie. 


Carol L. Covo, premiul I, elev in clasa a III-a primara la Scoala Arhiepiscopala "Sfantul Andrei" din Bucuresti este imbracat in costum de cercetas. Poarta o boneta cu insigna ACR - "Gata Oricand", iar la esarfa are un inel "Cercetasii Romaniei"
La buzunarul drept al camasii poarta o insigna "Cercetasii Romaniei", iar la buzunarul stang se distinge un insemn de vechime (o stea). 
In fine, la pantaloni se observa cureaua si catarama cu crinul cercetasesc

Ca rezultate scolare, dar si ca atitudine (care emana incredere in sine si optimism), puiul de soim Carol L. Covo isi merita plasarea in aceasta galerie de scolari distinsi

A.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)