Harta Judetului Ilfov (1916)

Lucrarea este dedicata A.S.R. principelui mostenitor Carol al Romaniei (viitorul rege Carol al II-lea) - Comandantul Marii Legiuni a "Cercetasilor Romaniei", fiind aparuta in seria “Cercetasul”.
Harta (scara 1:300.000) este realizata de I.G. Stoicescu, desenator la Minsterul Lucrarilor Publice - sectia Statistica.  Cuprinde “toate comunele, satele, catunele, manastirile, drumurile oficiale kilometrate si padurile”.
In partrea dreapta-jos sunt notate “plasile” - subdiviziuni administrative ale judetului.
In coltul din stanga-sus este prezenta o ilustratie care ne arata un cercetas in costum (prima varianta de uniforma, vezi si alte costume).

[click pentru zoom - necesita Flash!]

   

Prefata hartii este semnata de Nestor Urechia, profesor la Scoala de Poduri si Sosele, membru in comitetul Cohortei de Cercetasi “Pastorul Bucur”, un mare promotor al drumetiilor montane. Acesta noteaza: este “foarte complecta si extrem de ceteata, doua calitati cerute in prima linie unei bune harti” si ii ureaza autorului sa “intregeasca lucrarea” si pentru celelalte judete ale tarii.

Care judete, le vedem in coltul dreapta-sus compunand teritoriul din acel moment al regatului Romaniei: Tara Romaneasca, Moldova si Cadrilaterul - adaugat dupa cel de-al doilea razboi balcanic din 1913.

La acest teritoriu se raporteaza si efectivele Marii Legiuni a “Cercetasilor Romaniei” publicate in lucrarea “O scoala de imputernicire” din acelasi an. 

Judetul Ilfov se invecina la vest cu Vlasca (Giurgiu de astazi), iar la sud cu Bulgaria, dar si cu un judet din Cadrilater - Durostor.  In excursia din 7 aprilie 1916 (Ioan Dem. Dimancescu, Jurnal de cercetas, 1915-1916), cercetasii din centuria I a cohortei Pastorul Bucur ajung cu trenul la Oltenita, iau vaporul si traverseaza pe celalalt mal al Dunarii, unde sunt primiti de colegii romani din cohorta Turtucaia (astazi Tutrakan, Bulgaria). 


Peste numai cateva luni Romania urma sa intre in primul razboi mondial. 


vezi titlurile din Biblioteca Cercetasului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)