In perioada interbelica, "Universul" condus de catre Stelian Popescu era unul dintre cele mai citite cotidiene. Pe langa ziar, editura din strada Ion Brezoianu tiparea un numar impresionant de suplimente: "Ilustratiunea romana", "Universul copiilor si al Tineretului", "Universul literar", "Universul ilustrat", "Duminica Universului", "Ziarul Stiintelor populare si al calatoriilor", "Hotul", precum si o colectie de romane si diverse alte scrieri de autori romani si straini.
Aparut in anii ’20, “Universul copiilor si al tineretului” era sub ingrijirea Unchiului Nita si a lui Marin I. Predescu (Arin Delacerna), ilustratiile fiind realizate de pictorul Pascal. Unul dintre colaboratorii revistei era si Nicolae Batzaria (Mos Nae), autorul celebrului personaj Haplea (re-editat si in anii ’70).
In paginile revistei se regasesc rubricile: incepatori, scolari distinsi, poezii, concursuri si dezlegari, dar si benzi desenate cu Tarzan, Tudorica si Andrei in Africa, Stan si Bran etc.
Numarul din 15 august 1934 prezinta pe coperta I o scena de tabara cercetaseasca: viata la cort in mijlocul naturii surprinsa si de catre un fioros animal… domestic.
In coltul din dreapta jos se face si o precizare: Jamborea (cu un “e” lipsa…), tribut adus evenimentului major al verii: Jamboreea de la Mamaia.
In coltul din dreapta jos se face si o precizare: Jamborea (cu un “e” lipsa…), tribut adus evenimentului major al verii: Jamboreea de la Mamaia.
Una din reclamele din interiorul revistei promoveaza “cea mai buna si folositoare lectura”: “Cei 3 cercetasi”.
Populara serie saptamanala, care in acel moment se afla la numarul 93, era o traducere “facuta cu mari sacrificii” (probabil ca in primul rand financiare, tinand de drepturi de autor) a “descrierilor care au facut senzatie in Europa”.
Autorul, francezul Jean de la Hire (1878-1956) era un prolific scriitor de nuvele de aventura, science-fiction sau cu subiect romantic. “Cei trei cercetasi” este o serie de aventuri avandu-i in centrul actiunii pe trei buni prieteni: Raimond Balsan, Marius Colombo si Jan-Maria Callega (poreclit Jean Bart). Plecati din Italia, eroii scapa cu bine din toate aventurile, fie ca acestea se petrec pe continent, in Africa sau America. Explicatia e simpla: sunt cercetasi, adica sunt curajosi, inventivi si buni camarazi.
Alin Dimancescu
surse:
-Ziarul Universul, wikipedia
-reviste "Universul copiilor si al tineretului", numere din anii 1934-35
Buna ziua. Aveti numere din "Cei trei cercetasi"? Mie mi-au ramas cateva de la bunicul, dar imi lipsesc din cele de inceput. M-ar interesa sa le am chiar si scanate, daca nu sunteti dispus sa le vindeti. Eventual dati-mi o adresa de email sa aprofundam subiectul.
RăspundețiȘtergereMultumesc.
Am eu cateva reviste
ȘtergereAm cateva de la inceputul seriei (1-10, parca)
RăspundețiȘtergerealindimancescu@yahoo.com
Am si eu 20 carti dastea care le vand ce numere va trebuie
RăspundețiȘtergereAveti cumva urmatoarele titluri? Cercetașii [Scouting for Boys] / Baden-Powell. - Bucuresti [Romania], 1915. Traducere Ion. I. Onu
RăspundețiȘtergereCercetașii [Scouting for Boys] / Baden-Powell. - [Romania], 1930
Multumesc! iuliana.branzei@gmail.com