"Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi"


In perioada interbelica, "Universul" condus de catre Stelian Popescu era unul dintre cele mai citite cotidiene. Pe langa ziar, editura din strada Ion Brezoianu tiparea un numar impresionant de suplimente: "Ilustratiunea romana", "Universul copiilor si al Tineretului", "Universul literar", "Universul ilustrat", "Duminica Universului", "Ziarul Stiintelor populare si al calatoriilor", "Hotul", precum si o colectie de romane si diverse alte scrieri de autori romani si straini.

Aparut in anii ’20, “Universul copiilor si al tineretului” era sub ingrijirea Unchiului Nita si a lui Marin I. Predescu (Arin Delacerna), ilustratiile fiind realizate de pictorul Pascal. Unul dintre colaboratorii revistei era si Nicolae Batzaria (Mos Nae), autorul celebrului personaj Haplea (re-editat si in anii ’70). 
In paginile revistei se regasesc rubricile: incepatori, scolari distinsi, poezii, concursuri si dezlegari, dar si benzi desenate cu Tarzan, Tudorica si Andrei in Africa, Stan si Bran etc. 


Numarul din 15 august 1934 prezinta pe coperta I o scena de tabara cercetaseasca: viata la cort in mijlocul naturii surprinsa si de catre un fioros animal… domestic.
In coltul din dreapta jos se face si o precizare: Jamborea (cu un “e” lipsa…), tribut adus evenimentului major al verii: Jamboreea de la Mamaia
Una din reclamele din interiorul revistei promoveaza “cea mai buna si folositoare lectura”: “Cei 3 cercetasi”. 


Populara serie saptamanala, care in acel moment se afla la numarul 93, era o traducere “facuta cu mari sacrificii” (probabil ca in primul rand financiare, tinand de drepturi de autor) a “descrierilor care au facut senzatie in Europa”.
Autorul, francezul Jean de la Hire (1878-1956) era un prolific scriitor de nuvele de aventura, science-fiction sau cu subiect romantic. “Cei trei cercetasi” este o serie de aventuri avandu-i in centrul actiunii pe trei buni prieteni: Raimond Balsan, Marius Colombo si Jan-Maria Callega (poreclit Jean Bart). Plecati din Italia, eroii scapa cu bine din toate aventurile, fie ca acestea se petrec pe continent, in Africa sau America. Explicatia e simpla: sunt cercetasi, adica sunt curajosi, inventivi si buni camarazi. 

Alin Dimancescu 


surse:
-Ziarul Universul, wikipedia
-reviste "Universul copiilor si al tineretului", numere din anii 1934-35
-Jean de la Hire, "Cei trei cercetasi", numerele 1-10

vezi titlurile din Biblioteca Cercetasului

5 comentarii:

 1. Buna ziua. Aveti numere din "Cei trei cercetasi"? Mie mi-au ramas cateva de la bunicul, dar imi lipsesc din cele de inceput. M-ar interesa sa le am chiar si scanate, daca nu sunteti dispus sa le vindeti. Eventual dati-mi o adresa de email sa aprofundam subiectul.

  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am cateva de la inceputul seriei (1-10, parca)
  alindimancescu@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Am si eu 20 carti dastea care le vand ce numere va trebuie

  RăspundețiȘtergere
 4. Aveti cumva urmatoarele titluri? Cercetașii [Scouting for Boys] / Baden-Powell. - Bucuresti [Romania], 1915. Traducere Ion. I. Onu
  Cercetașii [Scouting for Boys] / Baden-Powell. - [Romania], 1930

  Multumesc! iuliana.branzei@gmail.com

  RăspundețiȘtergere

lista postari (149)

esentiale (9)

jamboree (9)

primul razboi mondial (10)


activitati (11)

principii (3)

instructie, concursuri (11)


recompense si pedepse (4)

inedit (16)

in memoriam (15)

colectii (7)

Biblioteca Cercetasului (11)

Personalitati cercetasie (19)

Asociatii cercetasesti de ieri (3)


Asociatii cercetasesti de azi (8)

Cercetasia astazi (13)