(recompense)
Virtutea Cercetaseasca a fost inca din primii ani cea mai importanta distinctie cercetaseasca. Se acorda in egala masura:
-instructorilor, comandantilor si inspectorilor pentru implicare deosebita, devotament, rezultate deosebite in organizarea si popularizarea miscarii cercetasesti
-cercetasilor, pentru sprijinul deosebit acordat comandantilor la nivel de centurie/cohorta, unde multi din sefii de grupa preluau sarcinile instructorilor
Alte merite pentru care se acorda cercetasilor erau notate in reeferatele care insoteau propunerile de acordare: “obtinut increderea parintilor", “strans legatura intre doua scoli”, “condus samaritenii”, “transformat ograda liceului intr’o adevarata gradina”, “izolat bolnavi si stingerea epidemiei”.
In primii ani, Virtutea Cercetaseasca se acorda, in marea majoritate a cazurilor, pentru o durata de un an. Prin exceptie se acorda si pe viata. Nu existau clase/variante ale distinctiei.
Dupa intrarea Romaniei in razboi (august 1916), se infiinteaza (15 oct. 1916) o noua distinctie, Virtutea Cercetaseasca de Razboi (VCR), care avea doua variante: argint si aur. VCR era conferita pe viata.
Cel mai cunoscut caz de acordare a "Virtutii Cercetasesti de Razboi" de aur este cel al
Ecaterinei Teodoroiu. Fiind cercetasa sanitara, in octombrie 1916 se implica eroic in luptele de la podul peste raul Jiu, la intrarea in Targu Jiu, blocand (impreuna cu alti cercetasi si cativa rezervisti) inaintarea trupelor germane, pana la sosirea trupelor noastre.
Alin Dimancescu
-> Anul 1915
“In conformitate cu art. 3 si 5 din regulamentul pentru acordarea distinctiunii “Virtutea Cercetaseasca”, A.S. Regala Principele Carol, comandantul Marii Legiuni, comunica ca are de facut mai multe propuneri.
Dl. Presedinte (col. Grigore Berindei – nota red.) gaseste ca cel dintai care merita aceasta distinctiune, este fara indoeala A.S.Regala Principele Carol, care prin o munca fara preget si prin deosebitul devotement, iscusinta si munca depusa duce la bun sfarsit aceasta mare opera de regenerare a poporului mostru.
Biroul hotareste in unanimitate si cu mult entuziasm de a se acorda “Virtutea Cercetaseasca” A.S. Regale Principelui Carol, si pentru totdeauna.
In urma, A.S. Regala prezinta rapoarte indeajuns de documentate pentru acordarea distinctiunii “Virtutea Cercetaseasca” persoanelor mai jos notate:
1. D-lui Gh. D. Mugur, inspector general
2. D-lui G. Munteanu Murgoci, inspector general
3. D-lui Locot. Andrei Starcovici, instructor in Cohorta Silistra
4. D-lui Panait Crihana, instructor in Cohorta Aidemir
5. Cercetasului sef de grupa Ioan Berindei din Cohorta “Pastorul Bucur”
6. Cercetasului sef de grupa Gh. Antonescu din Cohorta Ploesti
7. Cercetasului Ioan Ionescu din Cohorta Silistra
8. Cercetasului P. Marinescu din Cohorta R-Sarat
9. Cercetasului Gh. Matei din Cohorta Silistra
10. Cercetasului Aurel Antohi din Cohorta Silistra
11. Cercetasului Pritop Dobre din Cohorta Silistra
Biroul admite ca aceste personae sa fie distinse cu Virtutea Cercetaseasca pe timp de un an.”
sursa: Cercetasul, nr. 14-15, August-Septembrie 1915
-> Anul 1916
Intre 19-21 mai 1916 se desfasoara serbarea anuala a cercetasilor din toata tara. Cu aceasta ocazie se organizeaza si un bivuac/tabara pe terenul “parcului sportiv” de la Sosea (Kiseleff), actualul Stadion National de Rugby. Este prima tabara de mare amploare organizata in Bucuresti.
“Sambata 21 Maiu. La ora 10 se serbeaza patronul nostru in parcul calaretilor (fostul Hipodrom de Trap Baneasa, pe actualul amplasament Romexpo - n.red.).
In sunetul imnului regal si al uralelor, M.S. Regele, Regina si A.S.R. Principele Carol trec in revista coloanele nesfarsite de cercetasi.
Incepe apoi slujba religioasa, dupa care se citeste de catre A.S.R. legea cercetasilor si ordinea de zi. D-l Colonel Berindei tine un mic discurs oferind A.S.R. Virtutea Cercetaseasca.”
In continuare, se acorda Virtutea Cercetaseasca pentru un an
-Domnilor Gh. D Mugur si G. Munteanu Murgoci, Inspectori Generali ai Comandamentului Marii Legiuni
-Cercetasului sef de grupa Gh. Antonescu din Cohorta Ploesti
-Cercetasului sef de grupa Ioan Berindei din Cohorta “Pastorul Bucur”
(toti pentru al doilea an, vezi lista din 1915)
-Domnului G. Pascu, Inspectorului General din Comandamentul Marii Legiuni
-Domnului ing. Christea Niculescu, Inspectorului Regional, Sinaia
-Domnului Pana Popescu, comandantul Cohortei “Grivita” din Ploiesti
-Domnului prof. V. Suteu, comandantul Cohortei “Pastorul Bucur”
-Domnul Popescu Dumitru, comandantul Cohortei “Ciocanesti”
-Domnului prof. Constantin Nedelcu, ajutorul comandantului Cohortei “Pastorul Bucur”
-Domnului dr. Mircea Bruteanu, commandant de centurie, Cohorta “Pastorul Bucur”
-Domnului N. Adam, commandant de centurie, Cohorta “Mihai Eminescu”, Botosani
-Cercetasilor sefi de grupa Ivanceanu D.D., Cohorta “Grivita”, Ploiesti; Ungureanu D., Cohorta “Roman”; Sclavu A. Ilie, Cohorta “Braila”; Ghineraru Virgiliu, Cohorta “Stroe Beloescu”, Barlad; Manoilescu Grigore si Verner Gheorghe, Cohorta “Gheorghe Asachi”, Iasi; Berceanu Ion, Cohorta “Ovidiu’, Constanta.
-Cercetasului Stratulativ Ion, Cohorta “Bacau”
sursa: Cercetasul, nr. 6, Iunie 1916
Virtutea Cercetaseasca de rasboiu
Regulamentul aprobat de Comitetul Central al Asociatiunii in sedinta dela 15. Oct. 1916
Art.1. Se infiinteaza o noua distinctiune, numai pentru activitatea de rasboiu sub denumirea “Virtutea Cercetaseasca de Rasboiu”.
Art. 2. “V.C.R.” e de argint si de aur. Cea de argint se acorda pentru o activitate cercetaseasca staruitoare deosebita. Cea de aur pentru jertfa de sine in folosul Tarii, armatei si pentru acte de vitejie.
Art.3. “V.C.R” se acorda nu numai cercetasilor, dar si instructorilor, precum si comandantilor si inspectorilor din Marea Legiune.
Art.4. “V.C.R” se acorda pe viata de catre Comandamentul Marii Legiuni, dupa recomandarea Comandantului de Cohorta aprobata de Comandantul Marii Legiuni.
Rapoartele cu propunerile pentru acordare trebue sa arate foarte amanuntit motivele propunerii.
Art. 5. Semnul “V.C.R” e pajura cercetaseasca a carei coroana cu inscriptie este inlocuita prin una de lauri, si aceasta avand pe crestetul vulturului coronita regala.
Art.6. Semnul se poarta agatat la stanga jos pe piept si fara panglica.
sursa: Cercetasul, nr. 9, Sept. 1916