O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei

Volumul de fata a aparut in anul 1916 la Bucuresti, fiind editat de Stabilimentul de Arte Grafice “Energia”. Face parte din Biblioteca Asociatiei “Cercetasii Romaniei”, primul din seria B, serie care isi propunea sa grupeze carti de literatura, stiinta sau cercetasie pentru “a sta in biblioteca fiecarui camin si in casele cercetasilor”.


I. Primul capitol, “O scoala de imputernicire”, prezinta idei din conferintele tinute de Gh. D. Mugur la “Casa Scoalelor” si la “Teatrul National” din Craiova.
Autorul a fost publicist, redactor la editura "Universul", inspector general al Cultelor şi Artelor si din iulie 1940, presedintele Consiliului de Administratie al Societatii de Radiodifuziune. A sprijinit cercetasia inca de la primii pasi ai organizarii in Romania. Din anul 1914 a fost secretar al asociatiei, din 1915 a fost membru in comitetul central al asociatiei si membru al Directiei Publicatiilor care edita buletinul lunar “Cercetasul”. Tot din 1915 este inspector general in cadrul comandamentului Marii Legiuni, facand tandem cu prof. Gheorghe Murgoci.

Din primele pagini se explica ce inseamna cercetasia prin raportarea la
-“imbracamintea pitoreasca care place copiilor”
-jocurile, plimbarile si “escursiunile” ca mijloace de educatie
-elementul moral al legamantului si legii
Si se pune o intrebare “rascolitoare”: cum de un “general de oaste (Baden-Powell) pune la 1908 in Englitera, cea mai fireasca problema de educatie sociala […] si de intregire a scolii”? Si de ce nu au realizat-o pedagogii?

Urmeaza o trecere prin istoria universala, identificand “cercetasia ca realitate de viata”, iar apoi o prezentare a “Scouting for Boys”, cartea de capatai a cercetasiei, tradusa in anul 1915 in limba romana.

Cateva date legate de raspandirea cercetasiei in Europa, America si Asia prefateaza reperele aparitiei cercetasiei in Romania, intr-o prezentare preluata si actualizata in anul 1930 in paginile revistei “Cercetasul” de catre Valeriu Tebeica. Cronologia prezentata este cea oficiala a infiintarii cercetasiei in Romania.

1. aparitia cercetasiei (1913)
Prima comunicare asupra cercetasiei este facuta de catre profesorul Gheorghe Murgoci intr-o sedinta a Asociatiei Sportive, propunerea initiala find ca boy-scoutii nostri sa se numeasca “panduri”.
Prima publicatie despre cercetasie este editata de catre profesorul Gabriel Giurgea. Acesta o trimite directiunilor scolilor secundare, facand ca cercetasia sa fie cunoscuta in toata tara.
Intre cele doua momente, in vara anului 1913, inspirati de un articol citit intr-o revista frantuzeasca, cativa elevi de la Liceul Lazar din Bucuresti (fratii Dimancescu, fratii Berindei, Sandel Bogdan si Ionel Andronescu) formeaza singuri, fara ajutorul adultilor, primele patrule de cercetasi, facand excursii si activitati in Muntii Bucegi.

Dupa inceperea cursurilor, elevii de mai sus vor infiinta prima legiune de cercetasi, avand sprijinul directorului de atunci al liceului (Marin Demetrescu). Tot la Lazar se va tine
prima conferinta despre cercetasie de catre Vladimir Ghidionescu.

2. infiintarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei”, dezvoltarea structurilor si recunoasterea de catre parlament (1914-1915)
Colonelul adjutant Grigore Berindei preia organizarea cercetasilor si infiinteaza primul comitet al asociatiei. Atrage alaturi de miscare profesori, ofiteri, ziaristi, oameni de litere. Din primul comitet faceau parte Gabriel Giurgea, Vladimir Ghidionescu, maiorii Manolescu, Uica, capitanul Samboteanu si locotenentii Samboteanu, Panaitescu si Manicatide.

In vara anului 1914 col. adj. Berindei obtine o audienta si prezinta catre membri casei regale (Regele Carol I, principele Ferdinand si principele Carol) cercetasia si organizarea asociatiei pana in acel moment. Obtine sprijin neconditionat si asociatia se dezvolta pana in anul 1916 la un numar de 9,000 de cercetasi, grupati in 34 de legiuni si 56 de cohorte.

Recunoasterea asociatiei ca “persoana morala” este votata la Senat (20 decembrie 1914) si de Adunarea Deputatilor (21 februarie 1915), fiind publicata in Monitorul Oficial la 9 aprilie 1915.

In zilele de 15-18 martie 1915 se tine la Bucuresti primul Congres al Comandantilor.


II. Capitolul “Cercetasii” de Gabriel Giurgea reproduce continutul brosurii publicate in noiembrie 1913. Aceasta este dedicata “celor mici de azi in care sta speranta Romaniei mari de maine”, fiind un “proces aspru, dar foarte drept al vietii romanesti din ceasul de acum si un indemn puternic de reactiune, pentru prefacerea din adanc a sufletului romanesc”.

“Plecand de la convingerea ca avem nevoe nu numai de educatiune familiala ci si de educatiune civica si socio-morala, am crezut ca ar fi bine sa atragem, printr’o mica si nepretentioasa lucrare informatoare, atentia asupra unui intreg sistem de crestere, care a reusit in mod surprinzator in Anglia, si care azi se intinde cu aceeasi reusita in toate tarile. Sistemul acesta e scoutismul”.


III. "Organizarea si starea actuala a cercetasiei in Romania" prezinta asociatia incepand cu anul 1914, considerat punctul de start al organizarii Marii Legiuni a “Cercetasilor Romaniei”.


IV. Raportul de activitate pe anul 1915
, prezentat de catre domnul colonel-adjutant Gr. Berindei, presedintele comitetului central.
Dupa prezentarea cifrelor de bilant, se nota:
“Cu toate ca nu lucram cu aceleasi mijloace ca scoala, ar fi un lucru foarte nimerit sa putem lucra paralel cu dansa, urmand astfel doua drumuri diferite care duc la acelasi tel. Avem dar nevoe de colaborarea in intregime a corpului didactic, care prin pregatirea sa pedagogica e in masura sa ne dea un concurs pretios.”


V. Marea Legiune a “Cercetasilor Romaniei”
Legiunile reprezinta judetele din Romania anului 1916 (Tara Romaneasca si Moldova) la care dupa sfarsitul Razboiului Balcanic (1913) se adaugase si Cadrilaterul (cu judetele Caliacra si Durostorul).
Cercetasii din Transilvania se vor alatura Asociatiei “Cercetasii Romaniei” dupa Unirea cu Romania (1 decembrie 1918).

Alin Dimancescu


vezi si:
  • Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea Cercetasiei in Romania

vezi titlurile din Biblioteca Cercetasului

Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)

Publicata in anul 1915 la editura librariei SOCEC & Comp din Bucuresti, lucrarea “Cercetasii - Un program de educatiune civica” reprezinta aparitia in Romania a celebrei Scouting for Boys, prima carte despre cercetasie, scrisa de lord Baden-Powell in 1908 si vanduta pe parcursul anilor intr-un numar aproximat la 100-150 de milioane de exemplare.


Editia in limba romana este aparuta in traducerea lui Ion I. Onu (1868-1937), pedagog cu studii de specialitate la Institutul “Jean Jacques Rousseau” din Geneva. Timp de 40 de ani a elaborat manuale scolare. In anul 1920 a infiintat in satul natal - Badeni (langa Harlau, Iasi) - o scoală normală mixta, cu scopul de a pregati cadre didactice pentru invatamantul primar de la sate.


Ion I. Onu a avut acceptul autorului (B-P) si al editorului (Cyril Arthur Pearson) pentru o traducere libera dupa o editie in franceza a lui Pierre Bovet, directorul institutului pedagogic pe care il absolvise in Elvetia.

Prefata cartii este scrisa de catre sociologul G.D. Scraba, prieten cu traducatorul.

Cartea se constituie in cea mai celebra scriere a lui Baden-Powell, fiind busola dupa care se va ghida cercetasia in anii care vor urma. Toate capitolele includ “campfire yarns” (povesti-pilda care exprima ideea principala), sfaturi pentru instructori, jocuri si activitati pentru cercetasi.


[coperta celei de-a doua editii romanesti din anii '30,
cu adaugiri de lt. col Ulisse Samboteanu]

Cercetasii - Scouting for Boys este una din piesele de baza ale Bibliotecii Cercetasului, un proiect care isi propuna sa reuneasca carti, manuale, brosuri, reviste si harti cercetasesti editate incepand cu anul 1913.

Pe 1 iunie 2016, in cadrul targului de carte Bookfest, cercetasii traditionali ACT-RO si Editura Integral au lansat "Cercetasii", re-editarea traducerii din anul 1915.



Alin Dimancescu


referinte si foto Ion I. Onu:
-Badeni, Iasi, wikipedia
-personalitati ale Colegiului National Iasi

vezi titlurile din Biblioteca Cercetasului

Liceul Lazar - Leaganul Cercetasiei Romanesti

de Dimitrie Dem. Dimancescu
Consul al Romaniei la San Francisco


Daca cercetasia* se poate mandri cu inalta cinste de a avea ca initiator si parinte spiritual pe M.S. Regele Carol al II-lea, Liceul Lazar poate reclama onoarea de a fi leaganul primilor cercetasi romani.

In vara anului 1913, in chip spontan, doua mici grupe de elevi ai Liceului Lazar, cari isi petreceau vacanta la Sinaia, s’au organizat din proprie initiativa in patrule de cercetasi, inspirati de un articol, care aparuse in revista franceza Je sais tout, sub semnatura capitanului Royet. Prima patrula fu alcatuita de cele doua perechi de frati Berindei; a doua din Alexandru Bogdan, Ionel Andronesccenteru si fratii Ioan si Dimitrie Dimancescu.

Al doilea grup fu chiar cutezator in aspiratiile sale, incercand sa formuleze o lege si un juramant, adaptate dupa juramantul si decalogul cercetasilor francezi, adoptand deviza “Gata Oricand”, iar ca simbol, un arc si o sageata.
Din initiativa acestui grup, in toamna aceluiasi an, dupa deschiderea scoalelor, cu autorizatiunea Directiunei, o adunare fu convocata in amfiteatrul Liceului Lazar, pentru a pune baza “Legiunii Cercetasilor Romani”. Cei prezenti adoptara prin aclamatiune legea si regulamentul propus. Cum insa se puse dela inceput conditiunea ca nu puteau fi primiti decat acei cari isi puteau procura uniforma, destul de scumpa pe atunci, numai 35 de insi depusera juramantul. Costumele fura cumparate din Franta si aduse in tara, cu mari greutati. Pentru camasile de cercetasi, care erau de lana, vama impuse o taxa, care intrecea pretul intregei uniforme. “Legiunea” fu silita sa ceara un imprumut, care ii fu acordat de colonelul Berindei, care incepu prin a fi creditorul nostru, pentru a asuma mai apoi, conducerea noastra. Familiei Berindei ii revine astfel dubla cinste de a fi dat “Legiunei” patru dintre primii cercetasi si primul lor comandant.

Astfel, Liceul Lazar fu primul cuib de cercetasi, un cuib cald si ospitalier, in care director si profesori, cu totii deopotriva, intelesera sa sprijine, fara nici un fel de stanjenire, un avant, pe care Principele de Coroana de atunci, Regele de azi, l-a inglobat in minunata institutiune a cercetasiei romanesti organizate, al carei Inalt fondator si organizator a fost.
Pe carnetul unuia din primii cercetasi, Marele Comandant de atunci si Supremul Comandant de azi, a scris: “contez pe voi pentru ziua de maine”. Cercetasii de ieri, ai Liceului Lazar, cercetasii de azi ai intregei tari, vor sluji Marelui Voevod Mihaiu, pe cari, ca si Augustul sau Parinte, va putea conta pentru ziua de maine.

Pe acelasi carnet, Paul Pantzu, unul din primii cercetasi ai Liceului Lazar, nota modest ca era fericit sa faca parte dintr’o legiune, a carei lozinca era: gata oricand. Pe prima lista de morti din razboiul intregirei, numele lui Paul Pantzu fu inscris cu sange. Astfel, din primul cuib al cercetasiei, Liceul Lazar si-a luat zborul primul ostas, cazut pe culmile Carpatilor.

La zile grele, ca si la zile mari, gandul nostru, al celor dintai c ercetasi ai Liceului Lazar, ni se indreapta catre cuibul de odinoara, catre ALMA MATER, unde in prima tinerete s’au otelit mintea, gandul si trupul. Alaturea de cei de azi si cei de maine, cantam acelasi imn:
“Gata oricand, tot inainte, cercetatori pe drumuri sfinte, voi ce intrupati in gand si dor, speranta intregului popor…”.

San Francisco, California
Ianuarie 1935


* Dupa multe dibuiri, cuvantul francez “eclaireur” a fost tradus sub forma “cercetas”, sugerata de Mihail Mitilineu, colegul meu de clasa si de banca, acum secretar de legatiune in Corpul Diplomatic Roman.



articol aparut in Monografia Liceului “Gheorghe Lazar” din Bucuresti, 1860-1935, pag. 295-297, Institutul de Arte Grafice, Bucuresti, 1935


citeste si:

Reclame cercetasesti

sursa: revista Cercetasul, nr.11, februarie 1931, coperta 4

sursa: revista Cercetasul, nr.11, februarie 1931, coperta 2

sursa: revista Cercetasul, nr.13, aprilie 1931, coperta 4

sursa: revista Cercetasul, numarul 29, octombrie 1932, coperta 2

sursa: revista "Gata Oricand", anul 2, nr 1. ianuarie 1937, coperta 3


sursa: revista "Lupul de argint", 
publicata de Cohorta Negru Voda Bucuresti, 
anul 2, nr. 22, decembrie 1933, coperta 4

sursa: revista "Lupul de argint", publicata de Cohorta Negru Voda Bucuresti, anul 2, nr. 22, decembrie 1933, coperta 3

sursa: revista "Lupul de argint", 
publicata de Cohorta Negru Voda Bucuresti, 
anul 2, nr. 22, decembrie 1933, pagina 3

sursa: revista "Lupul de argint", 
publicata de Cohorta Negru Voda Bucuresti, 
anul 2, nr. 22, decembrie 1933, pagina 1

sursa: revista "Gata Oricand", nr.5, mai 1936

sursa: carte postala - reclama la unguente


foto: colectia Iulian Lipovanu, colectia Dimancescu


vezi si:

Despre traditie, astazi

Sambata 14 iulie 2012 s-a semnat protocolul de colaborare intre Asociatia "Traditia Militara" si cercetasii de la Centrele Locale "Dimancescu" si "Baden Powell".

Demarat in iarna, ca o initiativa a Istoriei Cercetasiei, protocolul isi propune sa realizeze educarea tinerei generatii in spiritul unor valori si principii nobile, avand a punct de plecare cunoasterea istoriei noastre.

De ce acest protocol cu Asociatia “Traditia Militara”?
Pentru ca istoria cercetasiei in Romania are o traditie de 99 de ani si pentru ca marea majoritate a primilor comandanti si instructori proveneau din randul cadrelor armatei, la fel ca si cei din perioada interbelica. Pentru contributia Corpului Cercetasilor de Razboi la efortul campaniei din 1916-1919.
Pentru ca Asociatia “Traditia Militara” este prima membra din Romania a Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare si cea mai veche asociatie de reconstituire militara a secolelor XIX-XX. Presedinte de onoare al asociatiei este domnul academician Dinu C. Giurescu.

Semnarea protocolului a prilejuit o mica festivitate.
Reprezentantii semnatarilor s-au organizat intr-un semi careu, actele fiind semnate intr-un cadru original, in conditii de front, pe spatele unui furier.

Protocolul a fost prefatat de o prezenta comuna la Zilele Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I” (12-13 mai 2012), dar si de invitatia facuta de Centrul Local "Dimancescu" catre Asociatia "Traditia Militara" pentru a participa la festivitatile prilejuite de evenimentul “Ziua Cercetasilor – Promisiunea Tecuci 2012”.

Au participat:
-Asociatia “Traditia Militara”, presedinte Mircea Stoica
-Centrul Local "Dimancescu": sef centru Iulian Popescu, secretar Corneliu Munteanu, lider Viorel Dobritoiu
-Centrul Local "Baden Powell": sef centru Lucian Radulescu
-Istoria Cercetasiei: Alin Dimancescu
-Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I”: Doina Toader - sefa Biroul Educatie si Relatii Publice

Alin Dimancescu


PS 1: am fost incurajati in acest demers un sondaj recent legat de activitatea lordului Baden – Powell; marea majoritate a cercetasilor care au raspuns au considerat ca fondatorul cercetasiei a fost militar de cariera si doar cativa au considerat ca ar fi fost profesor de vioara sau ONG-ist

PS 2: ii multumim domnului colonel Constantin Lupu pentru semnarea protocolului ONCR - Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I” (21.11.2011)


citeste si:

Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare (1916-1919)

Participarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei” (1914-1936) la primul razboi mondial se subscrie efortului pe care intreaga natiune l-a facut pentru realizarea Statului National Unitar Roman.

Dupa aparitia cercetasiei in Romania (vara si toamna anului 1913), dezvoltarea organizatiei la scara nationala prin formarea asociatiei (1914) si recunoasterea ei de catre legislativ (aprilie 1915) stau sub auspiciile declansarii primului razboi mondial in anul 1914.
Intr-o Romanie inca in neutralitate, Cercetasia are sansa unui consens vizionar (Casa Regala, armata, intelectualitate, clasa politica) asupra rolului pe care il poate juca intr-un context de razboi.
Pe parcursul anilor 1914-1916 apar si marturii despre contributia cercetasilor din Anglia sau Franta la activitati auxiliare, desfasurate in spatele frontului.
Ca atare, organizatia primeste sprijinul tuturor structurilor statului si dezvoltarea ei cunoaste un ritm accelerat.

Intrarea Romaniei in razboi (14 / 27 august 1916) alaturi de Antanta a fost sustinuta de declaratia regelui Ferdinand I catre romani, dar si de catre un mesaj al Principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea), comandantul Marii Legiuni, catre cercetasi, pentru a-si sluji Patria si Regele.
Prin Ordinul pe Marea Legiune nr. 31 din 15 / 28 august 1916, principele Carol deleaga conducerea catre comandantii prof. Gh.D. Mugur si prof. Gh. Murgoci.


Urmeaza mobilizarea cercetasilor, operatiune prin care fiecare cohorta isi aloca efectivele catre urmatoarele zone/specialitati, pregatite din timp: politie, curieri, telefonisti, telegrafisti, sanitari, transmitatori de ordine, usieri, informatori, inlocuitori functionari, paznici, ajutoare la munca campului, ajutoare in ateliere.


Se infiinteaza o noua distinctie, “Virtutea cercetaseasca de rasboiu”.


[descrierea insemnului Virtutea cercetaseasca de rasboi (VCR) 
si o insigna Virtutea Cercetaseasca din perioada interbelica]

Ecaterina Teodoroiu este supranumita Eroina de la Jiu pe cand este cercetasa sanitara si participa la Batalia de la Podul Jiului (octombrie 1916). Ulterior se inroleaza in armata romana.


Evolutia evenimentelor militare determina retragerea armatei, guvernului si a regelui in Moldova.
Epopeea cercetasilor in aceasta faza a razboiului este surprinsa extraordinar de realist in cartea “Eroi la 16 ani” a profesorului Alexandru Daia, cercetas la varsta din titlu, viitor comandant al Cohortei III Bucuresti in perioada interbelica si liderul cercetasilor seniori care au reinfiintat cercetasia in martie 1990.



[cercetasi in timpul campaniei din Moldova, sursa foto: Eroi la 16 Ani]

Prin efortul lor sustinut, cercetasii au reusit ca sa elibereze un surplus de combatanti pentru prima linie si au contribuit la mentinerea unor activitati vitale in spatele frontului.

Ca o recunoastere a acestui rol, in anul 1928 ia fiinta “Asociatia cercetasii din rasboiul 1916-1919”.

[insemnul "Cercetasii din rasboiul 1916-1919"]

Tot in perioada interbelica se ridica la Tecuci o statuie in memoria participarii cercetasilor in primul razboi mondial. Distrusa dupa al doilea razboi mondial, statuia este reconstituita dupa 1990, cu spriijinul cercetasilor.


Faptele fostilor veterani cercetasi au fost rememorate la evenimentele cercetasesti din anii '90.

[inregistrare audio prin amabilitatea domnului Nicu Anusca, senior cercetas, membru de onoare ACT-RO]

Cu trecerea anilor vechii cercetasi au inceput sa ne paraseasca, unul cate unul. Mai intai veteranii / eroii cercetasi din primul razboi mondial. I-au urmat seniorii cercetasiei interbelice.

Este de datoria noastra sa ne aducem aminte de prima generatie de cercetasi si de sacrificiile lor, cu doar un an inainte de a sarbatori 100 de ani de la aparitia cercetasiei in Romania.

Alin Dimancescu


citeste si

foto decoratii: Iulian Lipovanu, ordersandmedals.ro, Richard Balko, okazii.ro
foto Ecaterina Teodoroiu: Daniel Siegfriedsohn
carte de membru Cercetasii din Rasboiul 1916-1919, reviste Cercetasul 1916, dedicatie Alexandru Daia, pagina jurnal: colectia Dimancescu

Lista postari (168)

Esentiale (12)

- Cronologia miscarii cercetasesti din Romania
- Istoricul Cercetasiei (I)
- Istoricul Cercetasiei (II) - Introducerea cercetasiei in Romania
- Despre organizarea cercetasilor
- Despre activitatile cercetasilor
- Primele cercetase
- Cercetasele Romaniei
- Despre infiintarea centrelor traditionale cercetasesti (anii '90)
- Liceul Lazăr - Leagănul Cercetășiei Românești - Dimitrie Dimăncescu
Cercetășia la Liceul Lazăr - Alexandru Daia
- „Gata oricând!“ Povestea cercetașilor români, de la un grup de liceeni la Casa Regală la Liceul Lazăr - adevarul.ro

Jamboree (9)
- Jamboree internationale. Prima Jamboree (Londra, 1920). Participarea Romaniei
- A 3-a Jamboree Internationala (Birkenhead, 1929). Participarea Romaniei
- Prima Jamboree nationala (Piatra Neamt, 1930)
- Meniu de cercetasi la jamboree (1930)
- A doua Jamboree nationala (Sibiu, 1932)
- A treia Jamboree nationala (Mamaia, 1934)
- A patra Jamboree nationala (Brasov, 1936)
- Jamboreea cercetaselor (Breaza, 1935)
- Istoria Cercetasiei @ RoJAM (Saliste-Sibiu, 2011)

Primul razboi mondial (13)
- Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata
- Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare
- Marturia unui cercetas erou
- Inlocuind pe cei plecati, ajutand pe cei ramasi
- Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (1914)
- Europeana 1914-1918
- Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului
- Smardioasa, septembrie 1916
- Plecam in pribegie
- Razboi si pace - Craciunul cercetasilor
- Cercetasii in timp de rasboiu
Duminica, 1 ianuarie 1917 in timp de rasboiu
Gata Oricand!

Activitati (11)
- Tabara cercetaseasca (I) - Despre tabara
- Tabara cercetaseasca (II) - Pregatirea unei tabere
- Tabara cercetaseasca (III) - Instalarea si randuiala taberei
- Bivuacul Marei Legiuni (1916)
- Conferinte - Nicolae Iorga si Cercetasia
- Despre cercetasie in raport cu educatia fizica
- Tabara de cercetasi - Sinaia, 1929
- Activitati cercetasesti de primavara
- Cercetasii la parada militara de 10 Mai
- O excursie la Comana
- O harta a Bucurestiului, excursii cercetasesti si un jurnal (1916)

Principii (3)
- Ce vrem
- Scara pana la izbanda
- Cercetasia - o militarizare timpurie?

Instructie, concursuri (11)
- Din intrebuintarile bastonului de cercetas
- Aprecierea distantelor
- Concursurile de ski ale cercetasilor, 1923
- Concursurile cercetasilor la Predeal, 1934
- Escaladari
- Exercitii de cercetare (recunoastere)
- Instructie cercetaseasca interbelica
- Sistemul de progres al cercetasilor interbelici
- Jocul lui Kim
- Semnalizarea "Panaitescu"
- Puii de soimi

Recompense si pedepse (4)
- Recompense si pedepse
- Virtutea Cercetaseasca (Anii 1915-1918)
- Virtutea cercetaseasca de bronz (perioada interbelica)
- Pedepse. Serviciul de control si supraveghere

Inedit (18)
- Micii dorobanti
- Din meniul primilor cercetasi
- Un duel "la varf" intre cercetasi
- Marsul Cercetasilor
- Un loc uitat – tabara jamboreei din 1932, Dumbrava Sibiului
- La multi ani, Majestate!
- La sediul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei
- Reclame cercetasesti
- Micul cercetas
- Informatii ignorate doar din ...ignoranta?
- Cercetasul si bicicleta - ieri (1913-1937)
- Craciun fericit!
- La Pasti
- Primul Craciun al cercetasilor nostri
- Povete pentru excursionisti la munte
- Felicitare cercetaseasca de Craciun
Adunarea Asociatiei Cercetasilor de Razboi

D. Dem. Dimăncescu a înmânat insigna cercetașilor de războiu d-lui generai Argeşeanu cercetaseasca de Craciun
Plecati din Craiova - Turul Romaniei


In memoriam (17)
- Pe urmele unui jurnal - Pietrosita
- Cercetasii la Zilele Muzeului Militar
- Istorica: Cercetasia - Straja Tarii - Pionierii
- Sondaj: vizionare la ANF
- In memoriam - Nicolae Decusara
- Cercetasii nostri si Baden-Powell
- Cuvant catre cercetase - Indemn de primavara
- O duminica cu cercetasi la Colegiul National Gh. Lazar
- Ziua Mondiala a Cercetasiei - in contextul Centenarului Cercetasiei in Romania (1913-2013)
Insigna Asociatiei Cercetasii Romaniei
Insigna Asociatiei Cercetasia Romaniei
Registrul cercetasilor (1914) - licitatie Historic

Biblioteca Cercetasului (12)
- Cercetasii (prima brosura ) (1914)
- Cercetasii (Scouting for Boys) (1915)
- O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei (1916)
- Razboiul Micului Tristan (1937)
- Harta Judetului Ilfov (1916)
- "Universul copiilor" si "Cei trei cercetasi" (anii '20-'30)
- Manualul de Jocuri - recomandat cercetasilor
- Cercetasul - piesa de teatru
- Sub poala de codru verde
- Cuvinte Cercetasesti
- Cercetasia in URSS (pionierii)
- Saculetul de povete al cercetasului (1919)

Personalitati cercetasie (19)
- Standing in the hall of fame
- Gheorghe Munteanu Murgoci
- Gabriel Giurgea
- Dimitrie Dimancescu
- Vladimir Ghidionescu
- Ioan Dimancescu
- Grigore Berindei
- Gheorghe D. Mugur
- Ion Manolescu
- Ulisse Samboteanu
- Victor Panaitescu
- Constantin Nedelcu
- Vasile Suteu
- Ecaterina Teodoroiu
- Alexandru Daia
- Aurel S. Goia
- Nissa Camarasescu
------------------------
- Nicolae Iorga
- Constantin Costa-Foru
- Simion Mehedinti
- Nestor Urechia
- Ion I. Onu

Asociatii cercetasesti de ieri (4)
- Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)
- Asociatia "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" (1928-1948)
- Asociatia "Cercetasele Romaniei" (1930-1936)
- "Cercetasia Romaniei" (1936-1937)

Asociatii cercetasesti de azi (8)
- Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei (1990-1998)
- Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (1990->)
- Romániai Magyar Cserkészszövetség (1990->)
- Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania (1991->)
- Asociaţia Scout Catolica Romana (1991->)
- Cercetasii Crestini Romani din FSE (1991->)
- Asociatia Cercetasii Muntilor (1996->)
- Cercetasii Romani Uniti (2007->)
- Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (2014->)
- Asociatia "Fratii Dimancescu"

Cercetasia astazi (15)
- Expozitia Nationala "100 de ani de cercetasiei in Romania
Despre traditie, astazi
- Un nou inceput
- 1913-2013, o alta perspectiva
- Drumul Cercetasilor Romaniei
- Istoria nu inseamna si azi?
- Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 1: Traditie vs. Impostura
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 – Episodul 2: Fantoma partidului unic
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 3: Mineriada cercetasiei
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 4: Maurul si-a indeplinit misiunea
- Cercetasii Romaniei dupa 1990 - Episodul 5: Amurgul traditiilor
- Demersuri legate de H83/1995 CSAT (beneficiar ONCR)
- Ion Iliescu - presedintele cercetasilor